Omar molla-nyilatkozat az al-Dzsazírán

Omar mollának tulajdonított nyilatkozatot tett közzé szerdán a katari al-Dzsazíra hírtelevízió. A televízió - saját közlése szerint - telefaxon kapta meg a nyilatkozatot. Egyéb részletet nem közölt.

A műholdas arab csatorna által ismertetett üzenetében a tavaly megdöntött afganisztáni tálib kormányzat vezetője azt jósolja, hogy "az Egyesült Államok még több konfliktussal, káosszal és pusztítással fog szembesülni, ha megtámadja Irakot". "Amerika a terrorizmust ürügyként használja ahhoz, hogy háborút indítson Irak ellen... és az Egyesült Államok semmit sem fog nyerni, csupán még több konfliktust, káoszt és pusztítást", bármilyen támadást hajtson is végre - idézte Omar molla szavait az al-Dzsazíra.

A világ jelenleg nem tudja, él-e még a szélsőséges iszlám eszméket követő egykori tálib diktatúra vezetője. Ha igen, a feltételezések szerint valahol Afganisztán délnyugati részén, a Pakisztánnal közös határ térségében rejtőzködhet, esetleg Oszama bin Ladennel, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezérével együtt.

Az al-Dzsazíra november 12-én Oszama bin Laden egy állítólagos hangüzenetét játszotta be, amelyben az al-Kaida vezére frissen elkövetett terrorcselekményeket méltatott, és további merényletekkel fenyegette meg az Egyesült Államok szövetségeseit. A hangfelvétel hitelességét azóta többen is vitatták - utal rá az AP amerikai hírügynökség.