Németország sokallja az EU ajánlatát

Gerhard Schröder német kancellár nem fogadja el azt a dán javaslatot, miszerint az eredetileg tervezettnél 1,3 milliárddal több eurót osszanak ki a tíz EU-tagjelölt ország között. Amennyiben az álláspontok nem változnak, előfordulhat, hogy a tagországok nem tudnak megállapodni a koppenhágai csúcsértekezleten.

A jelenleg elnöklő dán miniszterelnök, Anders Fogh Rasmussen hétfőn indult európai körútjára, hogy a jelenlegi EU-tagokkal elfogadtassa az új belépőknek szánt költségvetési keretösszeget. Kedden találkozott a német kancellárral, Gerhard Schröderrel, aki tiltakozott a terv ellen.

Az EU októberben 39 milliárd euróról döntött, és a dán miniszterelnök ezt az összeget emelte fel 40,3 milliárd euróra.

Németország jelenleg az EU legnagyobb befizetője. Schröder azért nem hajlandó többet fizetni, mert országa növekvő gazdasági problémákkal küzd - írta a BBC. "A pénzügyi csomag nem felel meg az elvárásainknak" - nyilatkozta Schröder a dán miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után. Hozzátette: ha nem változik a dán álláspont, Koppenhágában is nemmel szavaz.

A BBC szerint ugyanakkor a tagjelöltek többsége szerint még ez az összeg is - amely 25 százaléka az uniós támogatási szintnek - túl kevés. Lengyelország, Szlovénia és Litvánia több pénzt kér, Ciprus és Magyarország ugyanakkor elfogadja az ajánlatot.

December 12-13-án a koppenhágai Eu-csúcson döntenek a tagállamok vezetői a tárgyalások lezárásáról. Itt dől el, hogy kik csatlakozhatnak a szövetséghez 2004-ben. Elvileg mind a 10 meghívott állam esélyes, de a tárgyalások utolsó hete nagy vitákat hozott és az sem biztos, hogy a jövő hétig sikerül mindet elsimítani. A tagjelöltek szerint a vitákat Koppenhágában, az államfőknek és miniszterelnököknek kell megoldaniuk. Az elnöklő Dánia viszont ragaszkodik hozzá, hogy még a brüsszeli tárgyalásokon lezárják az egyeztetéseket és a csúcson már csak a döntéseket hozzák meg.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK