Milliókért keltek el Ceausescu autói

Elárverezték azt a hat autót, amelyet Nicolae Ceausescu és családja használt 12 éven keresztül, a diktatúra bukása előtti években. A bőrkárpitozású, légkondicionálóval felszerelt öreg járművekért tízmillió forintnak megfelelő összeget fizettek a licitálók.

1 milliárd 400 millió lejt (nagyjából 10 millió forintot) fizettek az egykori román diktátor és családtagjai autóiért egy kedden tartott árverésen. A román Aro Campulung cég által gyártott hat luxusjárművet a román állami vezetők és politikusok biztonságáért felelős szervezet bocsátotta árverésre, miután a diktatúra bukása után tulajdonába kerültek az autók. Nicolae Ceausescu és családja 12 évig, 1977 és 1989 között használta a kocsikat. Valódi bőrrel kárpitozott, idős koruk ellenére légkondicionálóval, automata ablaknyitóval felszerelt autókról van szó.

Az árverésen tizenhárman licitáltak. A hat autó egyikét a gyártó cég vásárolta meg, és múzeumban állítja ki. A vevők a jövő héten vihetik haza a járműveket, miután kifizették az értük ígért teljes összeget - mondta Constantin Dobre szóvivő. A törvény szerint a befolyt pénzből felszerelést, hiányzó eszközöket vásárolhat a kocsiktól megváló szervezet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK