Elzavartak francia vizekről egy tankert

Franciaország partjainak közeléből elkísért a haditengerészet egy öregedő tartályhajót. Az egytörzsű tanker a nemrég elsüllyedt Prestige-hez hasonlóan elavult, de nincs rajta a régi hajókról készített feketelistán.

Forrás: EPA
A Prestige által okozott szennyeződésFotó: EPA

A francia haditengerészet elkísért az ország partjainak közeléből egy öregedő máltai tartályhajót - írja a BBC. A francia tengeri hatóság szóvivője szerint azért kísérték ki vizeikről a 90 ezer tonna fűtőolajat szállító Enalios Titant, mert veszélyesnek ítélték.

A hajó feltartóztatása azon a napon történt, amikor az Európai Bizottság közzétette feketelistáját 66 olyan hajóval, amely nem felel meg a nemzetközi hajózás biztonsági követelményeinek. Az Enalios Titan nincs rajta a listán, de olyan egytörzsű tartályhajó, mint a balesetet szenvedett Prestige. A bizottság ajánlásában szerepel annak megtiltása, hogy egytörzsű tartályhajtóval nehézolajat lehessen szállítani európai vizeken.

A 77 ezer tonna olajat szállító Prestige elsüllyedése után az Európai Bizottság felkérte az EU vezetőit, hogy szigorítsák a hajózási biztonsági szabályokat, és tiltsák meg a nehézolaj szállítását olyan elavult, egytestű tartályhajókon, mint amilyen a Prestige volt.

Nem sokkal ezelőtt történt, hogy Tallinn kikötőjében 20 Greenpeace-aktivista megakadályozta egy olajkatasztrófával fenyegető hajó indulását. A környezetvédők hozzákötözték magukat a 26 éves hajó horgonyköteleihez, egészen addig, amíg a kikötői hatóságok le nem tartóztatták őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK