Bush: Az al-Kaida volt tevékeny Kenyában

George Bush amerikai elnök szerint az al-Kaidának köze volt a múlt heti kenyai terrortámadásokhoz. Az elnök kijelentette: "Azt hiszem, az al-Kaidának része volt a merényletben, azt hiszem, az al-Kaida gyűlöli a szabadságot, úgy gondolom, az al-Kaida bárhol lecsap, ahol csak tud, hogy szétzilálja a civil társadalmat. Ezért vadászunk rá."

A múlt csütörtökön Mombasa mellett egy izraeli tulajdonú szálloda ellen elkövetett robbantásos merényletben tíz kenyai és három izraeli vesztette életét. Meghalt az öngyilkos merényletet elkövető három terrorista is. Cinkosaik ezzel csaknem egy időben vállról indítható rakétával megpróbáltak lelőni egy izraeli chartergépet, amely akkor szállt fel a mombasai repülőtérről.

Bush elnök az újságíróknak nyilatkozva nem volt hajlandó bírálni az izraeli kormányt, amiért izraeli katonák kedden a nyugati part egy ellenőrző pontján tüzet nyitottak egy taxira, és megöltek egy 95 éves palesztin asszonyt. "Teljes mértékben megértem, hogy az izraeli kormány megpróbálja felszámolni a terrorizmust, mivel sosem lesz béke, amíg a terroristák folytathatják felforgató tevékenységüket" - mondta az elnök.

Aggodalommal szólt a palesztin nép helyzetéről, szenvedéseiről, amelyek a terroristák tevékenységének következményei. "A terrorizmus nemcsak útját állja a békefolyamatnak, hanem szenvedést is okoz a térség valamennyi népének, ezért kell szilárdan kitartanunk a terrorizmus elleni harcban mindenhol, ahol csak felüti a fejét" - hangsúlyozta Bush elnök.