A szlovák külügyminiszter kizárja a kedvezménytörvényt

Idegen törvény nálunk nem vetheti meg a lábát - jelentette ki határozottan kedd este a Markíza televízió politikai vitaműsorában Eduard Kukan szlovák külügyminiszter.

A szlovák diplomácia vezetője kategorikusan elvetette annak eshetőségét, hogy Szlovákia területén a magyar jogszabály egyetlen rendelkezése is hatályt nyerjen, mert az etnikai alapon diszkriminálná az ország nem magyar nemzetiségű polgárait.

"A szlovák kormány részéről ez elfogadhatatlan és megengedhetetlen." A magyar kisebbség kulturális, vagy oktatási célzatú támogatásának módjáról Pozsony csakis a magyar szlovák alapszerződés keretein belül hajlandó tárgyalni - így a külügyminiszter, aki tagadta, hogy Mikulás Dzurinda váratlan "bekeményítésének" indítékait a Szlovákiában hét végén esedékes önkormányzati választások közeledtében lehet keresni. Kukan kijelentette: szélsőséges esetben a szlovák törvényhozás ellentörvényt alkotva állja útját a magyar kedvezménytörvénynek.

A szlovák kormányhoz tartozó Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a törvény módosítását célzó közvetítő lépései Kukan szerint "csak fél-lépések voltak a helyes irány felé," mert szerinte az MKP a számos szlovák ellenvetés közül csupán egy kifogás ügyében próbálta szelídíteni a helyzetet. Ugyanitt - a kedvezménytörvényt az ellenző két vitapartnerrel szemben egyedül védelmező - Bugár Béla, az MKP elnöke a magyar-szlovák kormányközi tárgyalások folytatása mellett kardoskodott.

Mint mondta, a két ország viszonyában fennálló feszültség kiéleződésének csakis tárgyalásos úton lehet elejét venni. Szavai szerint, pártja a vitában "a szlovák térfélen áll," ám ha Pozsony valóban ellentörvénnyel akadályozza meg a magyar jogszabály kínálta kedvezmények eljuttatását, azzal az ország állampolgárainak tíz százalékát alkotó szlovákiai magyarokat bünteti.

A televíziós vita harmadik résztvevője, a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom - Néppárt (HZDS) színeiben vitatkozó Stanislav Husár "szerencsétlennek, agresszívnak és arrogánsnak" nevezte a magyar jogszabályt, amellyel szerinte a szlovákiai magyarok Budapest számára kedvezőtlen népszaporulati arányait akarják jobbra fordítani.