Vége a moszkvai drámának - 90 túsz meghalt

Visszafoglalták a csecsenek által elfoglalt moszkvai színházépületet a kommandósok. A legfrisseb adatok szerint ötven terroristát megöltek, köztük a vezérüket is, néhányuknak azonban sikerült megszökniük. Az orosz Egészségügy minisztérium bejelentése szerint legkevesebb 90 túsz vesztette életét az akció során. Pontos számot még nem lehet tudni, de azt igen, hogy a civil áldozatok közül hárman a kommandósok által használt kábító gáz miatt vesztették életüket.

A kommandósok reggel 6 óra tájban rohamozták meg az épületet, a küzdelem mintegy 40 percen át tartott a terroristákkal. Az orosz belügyminiszter-helyettes szerint ostromot az tette szükségessé, hogy a fegyveresek hajnali fél 6-kor megkezdték túszaik kivégzését, majd tüzet nyitottak azokra a foglyokra, akik két férfi agyonlövése után ki akartak törni az épületből.

A halottak és sebesültek számáról nincsenek megbízható hírek, a francia AFP hírügynökség korábbi becslése szerint legalább tíz túsz életét vesztette, azonban Jurij Luzskov moszkvai polgármester sokkal több halottról tud. Alekszandr Cekalo, a "Nord-Forrás: EPAOst" című musical producere - ennek előadása során történt szerda este a túszejtés - 35 halottat valószínűsít. Hírek szerint a gyermekek és a darab színészei között nincsenek áldozatok, és túlélte a rohamot a 71 külföldi fogoly is. Orvosoktól származó, meg nem erősített értesülések 3 túsz mérgezésben halt meg attól a kábító gáztól, amellyel a kommandósok árasztották el a színháztermet az ostrom előtt. A sebesültek magas számára abból is következtetni lehet, hogy az egészségügyi hatóságok véradásra hívták fel a moszkvaiakat.

Szergej Ignatcsenko, az operatív stáb szóvivője azt közölte, hogy a biztonsági szervek azután avatkoztak be, hogy a terroristák megkezdték a túszok kivégzését.

Forrás: EPAA legújabb számolások szerint 50 terroristát öltek meg az akció során a kommandósok.  Két terroristát letartoztattak, köztük egy nőt, aki bombákat szíjazott magára. Az Interfax hírügynökség szerint 30 bombát hatástalanítottak az épületben. Minden egyes terroristanőn 2 kilogramm plasztikbomba volt a derekára kötve, ezeket azonban nem sikerült működésbe hozniuk.

Valerij Sancev moszkvai alpolgármester azt közölte az elfoglalt épület megtekintése után, hogy afgánok és arabok is vannak a likvidált túszejtők között. A biztonsági szervek azonosították Movszar Barajev, a terrorcselekmény irányítójának holttestét

Az egyelőre nem tudni, hogy hány terrorista szökött meg az épületből. Vlagyimir Vasziljev belügyminiszter-helyettes szerint néhány főről lehet csupán szó. A hatóságok abban az esetben garantálják a szökevények életét, ha azok önként jelentkeznek. Biztonsági okokból viszont tanítási szünetet rendeltek el szombaton a 6 napos tanrenddel működő moszkvai iskolákban, és elhalasztották a gyermekek részvételével zajló kulturális, sport, és szórakoztató rendezvényeket. Borisz Grizlov belügyminiszter bejelentette, hogy több mint 30 személyt vettek őrizetbe Moszkvában, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítséget nyújtottak a terroristáknak.

Az orosz Egészségügy minisztérium bejelentése szerint legalább 90 túsz életét vesztette a terroristák mészárlása és az épület ostroma következtében. Vlagyimir Vasziljev orosz belügyminiszter-helyettes korábban azt nyilatkozta, hogy a túszok közül 67-en haltak meg az ostrom közben, és 750 fogvatartottat mentettek ki. A katonák számos magatehetetlen testet hoznak ki az épületből, de egyelőre nem tudni, hogy halottakról, sebesültekről, vagy sokkot kapott, illetve a kommandósok által bevetett gáztól elkábult emberekről van-e szó. Láthatóan a sértetlen túszok is sokkos állapotban vannak. A hatóságok tucatnyi kórházat neveztek meg, ahová összesen 350 sérültet szállítottak. Reggeltől forró vonalak élnek Moszkvában, amelyeken a túszok hozzátartozói érdeklődhetnek szeretteik sorsáról.

Néhány terroristának sikerült elmenekülnie, hármat viszont már elfogtak közülük. Egyikük az épület körül álló nagyszámú újságíró között vegyült el, és Forrás: EPAmobiltelefonján segítőit akarta felhívni, amikor rajtaütöttek. Több túszt ruhátlanul hoztak ki, amiből arra lehet következtetni, hogy a maszkot és terepszínű egyenruhát viselő terroristák "civil" öltözékben akartak elmenekülni. A rendőrség átvizsgálja a színház körüli házakat, információk szerint ugyanis ott rejtőztek el a szökevények. A belügyminiszter-helyettes azt közölte, hogy az önként jelentkező terroristáknak garantálják az életben maradást. 

Az ITAR-TASSZ hírügynökség értesülése szerint már órákkal a kommandósok akciója után robbanás történt a színházépületben. Tény, hogy kultúrpalotát körbe vevő katonák és mentőautók rövid időre elhagyták a helyszínt.

A szövetségi erők nagyszabású operációt indítottak Csecsenföldön a moszkvai túszdráma befejeződése után, amely olyan körzetekre is kiterjed, ahol csak néhány szakadár fegyverest gyanítanak - írja az MTI. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton telefonon beszélt Eduard Sevardnadze grúz elnökkel, ennek részleteit azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK