Moszkvát rettegésben tartja a túszdráma

Moszkva lakossága szinte sokkos állapotba került, miután csecsen fegyveresek közel 800 embert ejtettek túszul egy moszkvai színházban. A fővárosiak többsége még mindig nem tudta elhinni, hogy a csecsen lázadók be tudtak törni az ország szívébe. Többen a kormányzat felelősségét hangoztatják. Egy moszkvai nő szerint ebben a helyzetben már csak imádkozni lehet.
Forrás: EPA

Már attól is félek, hogy kitegyem a lábam otthonról, mert nagyon könnyen olyan rosszul végezhetem, mint azok a túszok a színházban - mondta a BBC riporterének egy moszkvai fiatalember. Az orosz főváros lakói szerint most már az is kérdéses, hogyan élhetnek az emberek ezek után Moszkvában. A helyiek szerint sokan most azt hiszik, hogy Moszkva a legveszélyesebb város Oroszországban.

A moszkvaiak többségét a túszdráma hirtelen szembesítette a csecsen-orosz konfliktussal, ami eddig csak egy távoli háborúnak tűnt Csecsenföldön. Még egy hamburgert sem ehetsz meg nyugodtan - emlékeztetett egy moszkvai fiatalember egy múlt heti robbantásra, ami az orosz főváros egyik gyorséttermében történt. Már az is rettegéssel tölt el, hogy élek és hogy gyerekeim vannak - mondta egy moszkvai fiatalasszony.

Az orosz tévéállomások percről percre közvetítik az eseményeket. Több adó rémült üzeneteket és mobiltelefon hívásokat közöl a túszoktól. Nem nagyon lehet mit mondani ebben a helyzetben. Már csak imádkozhatunk - vélekedett egy fiatalasszony.

A moszkvaiak többsége a védelmi szerveket, a kormányzatot tartja felelősnek a kialakult helyzetért. Egyes vélemények szerint a védelmi erők nagyon sajátságos módszerekkel dolgoznak, ha ilyen terrorista csoportok szabadon mászkálhatnak a fővárosban. A legtöbbek szerint azoban a mostani túszdráma oka egyértelműen a csecsenföldi orosz hadjárat. Az erőszak csak további erőszakot szül - fogalmazott egy moszkvai asszony a BBC-nek.