FBI: az al-Kaida a vasút ellen készül

Az FBI szerdán figyelmeztetést küldött az amerikai rendőrségnek, mert értesülései szerint az al-Kaida újabb terrorista akciókra készül. A nyomozók elfogott al-Kaida tagok vallomásai és tárgyi bizonyítékok alapján arra gyanakodnak, hogy a vasút lehet a terroristák következő célpontja.

Az USA Szövetségi Nyomozó Irodája (FBI) arra figyelmeztette az amerikai rendfenntartó szervezetek vezetőit, hogy erősítsék meg a vasút védelmét, és az olajipari berendezések őrzését. Az amerikai kémelhárítás szerint veszélyben van a légi közlekedés, a tengerhajózás, és terroristák célpontjai lehetnek pénzügyi és kormányzati intézmények is.

Az FBI konkrét bizonyítékokat talált amerikai vasutak ellen készülő merényletekről. Az al-Kaida tagoktól lefoglalt iratok szerint a szervezet személyszállító vonatokat tervezett felrobbantani. Az akciókat nyugati megjelenésű emberekre bízták volna. Vasúti hidak és pályaszakaszok felrobbantása, szerelvények kisiklatása, veszélyes anyagokat szállító vagonok megtámadása is szerepelt az al-Kaida terveiben. A lefoglalt papírok között a nyomozók több fényképet találtak mozdonyokról és vasúti csomópontokról is. Az olaj- és gázipari létesítményeket és a szállítóvállalatok vezetőit is figyelmezetette most az FBI, hogy támadás fenyegetheti őket.

Az újabb terrorcselekmények tervét megerősítették kihallgatott al-Kaida tagok is, akiket az FBI-nak sikerült elfognia. Tavaly szeptember 11-én az al-Kaida öngyilkos terroristái egyszerre négy repülőgépet térítettek el, melyek közül kettővel a World Trade Center tornyait rombolták le, egy másikat a washingtoni Pentagon épületébe vezettek, míg a negyedik gép lakatlan területen lezuhant.