Gyerekek és külföldi túszok elengedését ígérik a csecsenek

A moszkvai színházat elfoglaló csecsen fegyveresek beleegyeztek, hogy szabadon engedik a túszaik között lévő 75 külföldi állampolgárt. Hajnalban elengedtek hét túszt, a körülbelül 800 fogva tartott közül. A túszejtők parancsnoka közölte, készek arra, hogy több gyermeket is szabadon engedjenek.

A csecsen támadók újabb hét túszt engedtek el péntek hajnalban. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat szóvivője, Szergej Ignatyenko elmondta, a szabadon engedettek mind férfiak. A terroristák több gyerek elengedését is ígérik, ha leadják a televízióban a velük készült interjút. Becslések szerint körülbelül 30 gyermek van a túszejtők fogságában. Ignatcsenko arról is beszámolt, hogy a nők szabadon bocsátásáról is tárgyalások folynak.

A hírek szerint 75 külföldit tartanak fogva a terroristák, akiket készek elengedni. Szabadon bocsátásukról állítólag már megszületett a megegyezés. Vannak olyan értesülések, melyek szerint azonban megszakadtak a külföldi túszokról folyó tárgyalások. James Warlick, a moszkvai amerikai nagykövetség konzulja szerint azonban helyi idő szerint 11 órakor szabadulhatnak a túszok.

Forrás: ORIGO
Álarcos csecsen nők a moszkvai színházban (az al-Dzsazíra televízión)Fotó: EPA

Putyin elnök elmondta, hogy mindent megtesznek a túszok szabadulásáért, és nem rohamozzák meg az épületet, amíg a terroristák nem kezdik el megölni túszaikat.

Péntekre virradó éjjel újra orvosokat engedtek be a csecsenek az épületbe. A korábban ott járt két jordániai orvos szerint azonban a túszok száma nagyobb a becsültnél: legalább 800-at láttak. Az orvosok körülbelül harminc gyereket számoltak össze, és több felnőtt betegről számoltak be, akiknek gyógyszer és orvosi ellátás kellene. Elmondták, hogy a harmadik napja fogságban lévők nagy részét az előadóteremben őrzik. A túszok szinte csak az intézmény büféjében lévő csokoládét és vizet fogyasztanak. A túszejtők nem engedélyezték, hogy a foglyok meleg ételt kapjanak, és egyes információk szerint vannak olyan túszok, akiket a székükhöz kötöztek.

Az egyik korábban elengedett túsz, Maria Szkolnyikova egy moszkvai rádiónak nyilatkozva elmondta, a fogva tartott emberek közel állnak az idegösszeroppanáshoz. Szkolnyikova szerint a helyzet folyamatosan egyre feszültebbé vált az épületben. Az egyik orvos, Leonyid Roshal, akit beengedtek a foglyok közé is, ugyanakkor azt mondta, a túszok nyugodtan viselkedtek, azonban van néhány asszony, aki nehezen viseli a fogva tartást.

A terroristák az orosz NTV televízió stábjának megengedték, hogy bemenjen az épületbe, és interjút készítsen a terroristák vezetőjével. A tévéseket egy konyhába vezették, azt azonban nem engedték, hogy a nézőtérre - ahol a túszokat fogva tartják - is bemenjenek. Azt viszont megengedték nekik, hogy hat fogva tartott nővel beszéljenek. A túszok elmondták, hogy a fegyveresek nem bánnak velük durván, és ismételten arra kérték a hatóságokat, hogy ne ostromolják meg az épületet.

A stábot maszkot viselő férfiak és elfátyolozott nők fogadták, akiknek a testére robbanószerkezetek voltak felerősítve. A tévések elmondása szerint a túszejtők gépfegyverekkel, gránátokkal és pisztolyokkal is fel voltak fegyverezve.

Az orosz újságírók utóbb közölték, az egyetlen túszejtő, aki nem takarta el az arcát, a terroristák vezetője, Movszar Barajev volt. Barajev elmondta, ha az interjút közlik a televízióban, akkor több gyermeket is el fognak engedni. A túszejtők parancsnoka tagadta, hogy a bosszú vezérelné a csecsenföldi harcokban tavaly elesett rokona, Abri Barajev miatt, szavai szerint a csecsenföldi háborút akarja megállítani akciójával.

Reggel több tucat ember, főleg a túszok rokonai tüntettek az épület köré vont rendőrkordon mellett, a csecsenföldi háború befejezését követelve.

KAPCSOLÓDÓ CIKK