Négy színész kiszabadult Moszkvában

Újabb túszok hagyhatták el a moszkvai kultúrház épületét péntek késő este. A terroristák három nőt és egy férfit engedtek ki az épületből. Mindnyájan a színház színészei. A tárgyalóknak este sikerült elérniük, hogy élelmiszert juttassanak be a csecsen terroristák által 48 órája fogva tartott túszoknak. A csomagokat azonban csak kézben vihették be a segítők. A Pravda internetes kiadása korábban arról adott hírt, hogy az orosz kormány megszakította a tárgyalásokat a túszejtőkkel és a fegyveres beavatkozást fontolgatja. A terroristák pénteken ultimátumban közölték, hogy ha nem teljesítik követeléseiket, szombat reggel megkezdik a túszok kivégzését

Továbbra is a túszok megölésével fenyegetőznek a túszejtő csecsen fegyveresek. Péntek estétől azt követelik, hogy Putyin orosz elnök megbízottja tárgyaljon velük. Este Jevgenyij Primakov volt miniszterelnök, Ruszlan Ausev, a Csecsenfölddel szomszédos Ingusföld volt elnöke és Aszlanbek Aszlahanov csecsen dumaképviselő tárgyalt a terroristákkal, akik azonban továbbra sem voltak hajlandók elengedni még a színházban fogva tartott külföldi túszokat sem. A politikusok mellett számos közéleti személyiség, művész és más híresség ajánlja fel segítségét. Így találkozott a terroristákkal Alla Pugacsova veterán popsztár is. Ausev viszont azt közölte az épületből távozva, hogy a túszejtők orosz politikai döntéshozókkal akarnak egyezkedni.

A moszkvai Melnyikov utcai kultúrpalotában több száz túszt fogva tartó csecsen terroristák közel 48 óra után négy újabb túszt, három nőt és egy férfit engedtek szabadon péntek késő este. Mind a négyen azeriek és mind a négyen a Nord-Est című zenés darab színészei. A hírt az Interfax hírügynökség jelentette. A terroristák közölték: Putyin elnök megbízottjával kívánnak tárgyalni. Este megengedték, hogy a hatóságok élelmet és ivóvizet juttassanak be az épületbe. Az áttörést háromórás alkudozás után érte el Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta című orosz lap újságírója és Leonyid Rusel, korábban Csecsenföldön dolgozó orosz orvos, akikben hírek szerint megbíznak a fegyveresek. A terroristák nem járultak hozzá ahhoz, hogy gépkocsival vagy helikopterről leeresztve juttassák az épülethez a csomagokat, így Politkovszja kézben viszi be az élelmet.

A terroristák közben újabb ultimátumot szabtak. Erről az egyik túsz hozzátartozója tájékoztatta a dpa német hírügynökséget, miután telefonon beszélt a moszkvai színház épületében fogva tartott apjával. "A határidő szombat reggel lejár, és azt követően megkezdődik a túszok kivégzése" - hangzott az üzenet. Az idézett hozzátartozó a túszok nevében az orosz vezetést felszólította arra, hogy tegyen meg mindent a megmentésük érdekében.

A nap folyamán a túszejtők 15 foglyot, többnyire gyermekeket engedtek el. Parancsnokuk, Movszar Barajev éjszakai ígérete ellenére kora estig még nem került sor a 75 külföldi szabadon bocsátására, akikre külképviseleteik vezetői reggel óta várakoznak a helyszínen.

A csecsen vezetés elhárítja a felelősséget

Az orosz biztonsági szervek közben hivatalos formában is megfogalmazták vádjukat: szerintük Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezető, és Sámil Bászájev hadúr áll a terrorcselekmény mögött. Erre a túszejtők nyilatkozatai mellett - nem külföldi központnak, hanem a csecsen parancsnokoknak engedelmeskednek - Maszhadov minapi közléséből következtetnek, amely értelmében a csecsenföldi konfliktus történetét döntően megváltoztató akciókra készülnek a szakadárok.

Maszhadov csecsen elnök külügyminisztere a Le Monde című francia lapnak pénteken azt mondta, hogy kormányának semmi köze nincs a moszkvai túszejtő akcióhoz. Elmondta, hogy Maszhadov és kormánya az előző három évben "szakadatlanul a tárgyalásos rendezés mellett emelt szót, elutasította a terror valamennyi formáját, minden olyan fellépést, amely polgári személyek ellen irányul". Ugyanakkor hozzátette: "A mostani tragédia nem más, mint a Moszkva által Csecsenföldön tanúsított barbárság egyenes következménye."

Külföldi terrorista-elhárítók Moszkvában

Az orosz fővárosban vannak külföldi titkosszolgálatok munkatársai is, akik segítenek orosz kollégáiknak a válság megoldásában. Ilyen segítséget ajánlottak fel a terrorizmus elleni harcban komoly tapasztalatokat szerzett országok, köztük Izrael és Nagy-Britannia. Péntek este Washingtonban jelentették be, hogy az Egyesült Államok bármikor kész a helyszínre küldeni szakértőit. Robert Mueller, az FBI vezetője telefonon tette ajánlatát az orosz belügyminuiszternek.

Az orosz iszlám közösségek elítélik a cselekményt

Az oroszországi iszlám közösségek egyhangúan elítélik a terrorcselekményt, Moszkvában pénteken, az iszlám szent napján közös imára is összegyűltek a hívők, a túszok életéért imádkozva. Mahacskalában, a Csecsenfölddel szomszédos Dagesztán fővárosában pénteken ezrek fejezték ki szolidaritásukat egy nagygyűlésen, egyben követelve az orosz államtól, hogy védje meg polgárait a hasonló cselekményektől. Hasonló gyűlésekre került sor Csecsenföldön is. A biztonsági szervek felelőssége egyre inkább foglalkoztatja az orosz közvéleményt is. A Moszkovszkij Komszomolec című napilap a rendvédelmi szervek munkatársai körében burjánzó korrupciót hibáztatta az ilyen esetekért.

Pénteken Moszkva több pontján rendeztek tüntetést, a csecsenföldi háború leállítását követelve. Beszámolók szerint erre túszok is kérték a terroristáktól visszakapott mobiltelefonjaikon hozzátartozóikat. Az orosz televíziókban nyilatkozó szakértők nem zárják ki, hogy a túszejtők utasították őket erre, de azt sem, hogy az úgynevezett Stockholm-szindróma, a fogva tartóikkal való azonosulás jelentkezett a túszok körében.

Putyin nehéz napokat él át

Vlagyimir Putyin orosz elnök éjjel-nappal a túszdrámával foglalkozik, és rendszeresen egyeztet a biztonsági szervek vezetőivel. Az államfő ugyanakkor eddig meglehetősen szűkszavúan kommentálta az eseményeket. Pénteken arra szólította fel a rendvédelmi szerveket, hogy akadályozzák meg az erőszakos cselekményeket a csecsen nemzetiségű polgárok ellen - belügyi információk szerint ugyanis fennáll ennek veszélye.

Orosz megfigyelők szerint Putyin elnöki mandátuma legnehezebb napjait éli át: ha az ostrom mellett dönt, több száz túsz halála vethetne rá árnyékot, ha enged a terroristák zsarolásának, a határozott vezető mítosza vész oda. A jelenlegi elnök népszerűsége éppen 1999-ben, miniszterelnöksége alatt, a moszkvai lakóház-robbantások, és az úgynevezett második csecsen háború megindítása idején szökött magasba.

Ukrajna szerint 29 ukrán túsz van Moszkvában

Leonyid Kucsma államfő vezetésével pénteken Kijevben válságtanácskozást tartottak, ahol a moszkvai kultúrpalotában fogva tartott ukrán túszok kiszabadításával kapcsolatos intézkedéseket vitatták meg. A tanácskozáson részt vett Jevhen Marcsuk, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, Jurij Szmirnov belügyminiszter, valamint a rendvédelmi szervek vezetői. A tanácskozáson döntés született, hogy Jevhen Marcsuk Moszkvába utazik az ukrán túszok kiszabadítását célzó erőfeszítések összehangolására.

A tervek szerint még pénteken Moszkvába utazik Anatolij Zlenko külügyminiszter, valamint parlamenti képviselők egy csoportja, közöttük a krími tatár Rifat Csubarov. Leonyid Kucsma, aki horvátországi látogatását megszakítva pénteken érkezett meg Kijevbe, telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, többek között a túszdrámával kapcsolatos kérdésekről is. Az ukrán külügyminisztérium által közzétett legújabb adatok szerint a túszok között huszonkilenc ukrán állampolgár van.

KAPCSOLÓDÓ CIKK