Nyolc gyereket elengedtek a túszejtők

Nyolc gyereket engedtek szabadon péntek délelőtt a moszkvai kultúrházban közel 800 túszt fogva tartó fegyveresek. Ezzel tizenötre nőtt a pénteken elengedett túszok száma, mivel korábban már hét felnőtt távozhatott a csecsen fegyveresek által elfoglalt színházból. A gyerekeket feltétel nélkül engedték el, így a helyi politikusok bíznak abban, hogy hamarosan a túszok újabb csoportja nyerheti vissza szabadságát. Péntek délután ugyanakkor hivatalosan is megerősítették, hogy magyarok nincsenek a túszok között.

Forrás: EPA

A 7-13 év közötti gyerekek a helyszínen tartózkodó újságírók szerint fizikailag jó állapotban vannak. Dmitrij Rogozin, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke szerint a terroristák feltétel nélkül bocsátották el őket, és jó esély van rá, hogy néhány órán belül gyerekek újabb csoportját engedik majd szabadon.

Ismeretlen okokból eddig mégsem engedték szabadon a túszejtők a 75 külföldi állampolgárságú foglyot. A gyermekek és a külföldiek szabadon bocsátására Movszar Barajev, a túszejtők parancsnoka tett ígéretet.

Már csütörtökön is szó volt arról, hogy elengedik a nem orosz állampolgárokat, azonban mivel a diplomaták nem a megbeszélt időpontban érkeztek a túszok szabadon engedésére, ezért a terroristák visszavonták ígéretüket.

A külföldi túszok között amerikaiak, németek, britek, hollandok, osztrákok, bolgárok, és több FÁK-állam polgárai is vannak. Az rbc.ru orosz internetes honlap csütörtök esti közlése ellenére a moszkvai magyar nagykövetség szerint semmilyen információ nem támasztja alá, hogy magyar foglyok is lennének a kultúrpalotában. Az orosz külügyminisztérium pénteken hivatalosan tájékoztatta Laszlócky Imre vezető moszkvai konzult, hogy a jelenlegi adatok szerint nincsenek magyar állampolgárok a csecsen terroristák által szerda este elfoglalt épületében.

A legtöbb külföldi túsz - állítólag 23 - ukrán állampolgár, elengedésükről az ukrán hivatalos szervek, köztük parlamenti képviselők külön is tárgyalnak a terroristákkal. Pénteki grúz nemzetbiztonsági közlések szerint nem felel meg a valóságnak az a hír, hogy a fegyveresek már szerda este elengedték a grúz állampolgárokat.

A foglyok helyzete közben egyre drámaibbá vált, miután a színház épületében eltört egy vízvezeték, és a víz elárasztotta az épületet. A túszdráma megoldásán dolgozó orosz válságstáb tagjai azt kérték a terroristáktól, hogy engedelyezzék, hogy szakemberek menjenek be az épületbe, és megjavítsák a vízvezetéket. A túszejtők ezt nem engedélyezték, ugyanis attól tartanak, hogy a szerelők közé kommandósok is vegyülnének.

Egyes hírek szerint a színház előcsarnokában a terroristák egy hatalmas bombát helyeztek el, az épület több pontját pedig aláaknázták. A túszokat a mellékhelyiségekbe sem engedik ki, így a zenekari árkot kénytelenek toalettként használni - írja a BBC.

A túszdráma megoldására létrehozott operatív stáb cáfolta azokat a sajtóban megjelent híreszteléseket, miszerint az egyik túsz hashártyagyulladásban elhunyt a színházépületben, de megerősítették, hogy egy fogoly valóban nagyon rosszul van, és hasfájásra panaszkodik. Ugyancsak kritikus az állapota egy epilepsziás kislánynak is.

Forrás: EPA

Szergej Ignatcsenko, a túszdráma kezelésére felállított operatív stáb szóvivője pénteken megerősítette: orosz vélemény szerint Aszlan Maszhadov csecsen szakadár vezető tudott a színház elfoglalásának tervéről. Ezt azért tartják valószínűnek, mert a terroristák által a katari al-Dzsazira televízióhoz eljuttatott felvételen a túszejtők arról beszélnek, hogy a legfelsőbb csecsen katonai vezetésnek engedelmeskednek. Csütörtökön Maszhadov nemzetközi megbízottja, Ahmed Zakajev azonban az amerikai AP hírügynökségnek nyilatkozva elítélte az akciót .

A terroristák az orosz NTV televízió stábjának megengedték, hogy bemenjen az épületbe, és interjút készítsen a terroristák vezetőjével. Movszar Barajev elmondta, ha az interjút közlik a televízióban, akkor több gyermeket is el fognak engedni. A túszejtők parancsnoka tagadta, hogy a bosszú vezérelné a csecsenföldi harcokban tavaly elesett rokona, Abri Barajev miatt, szavai szerint a csecsenföldi háborút akarja megállítani akciójával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK