Bevetésre készül az Alfa-kommandó Moszkvában

Az orosz kormány megszakította a tárgyalásokat a csecsen terroristákkal, és állítólag a fegyveres beavatkozást fontolgatja. A Melnyikov utcai színház épületéhez mindenesetre megérkeztek az Alfa-kommandó egységei, és elküldték az újságírókat. Nem sokkal korábban a túszejtők közölték: szombat reggel megkezdik a túszok kivégzését, amennyiben haladéktalanul nem teljesítik követeléseiket. A külföldi túszokat a korábbi ígéret ellenére továbbra sem engedték el.

Forrás: ORIGO

Az orosz kormány korábban megszakította a tárgyaláoskat a csecsen túszejtőkkel, és a Pravda internetes kiadásának értesülései szerint a fegyveres beavatkozást fontolgatja, miután a terroristák újabb ultimátumot szabtak

A fegyveres beavatkozás tervét hivatalosan még nem erősítették meg, de a Melniykov utcai színházhoz vezényelték az Alfa-kommandót és az újságírókat elküldték a közelből.

A terroristák újabb ultimátumáról az egyik túsz hozzátartozója tájékoztatta a dpa német hírügynökséget, miután telefonon beszélgetést folytatott a moszkvai színház épületében több száz túsz között fogva tartott apjával.

"A határidő szombat reggel lejár, és azt követően megkezdődik a túszok kivégzése" - hangzott a dpa hírügynökségnek továbbított üzenet. Az idézett hozzátartozó a túszok nevében az orosz vezetést felszólította arra, hogy tegyen meg mindent a túszok megmentése érdekében.

Nyikolaj Patrusev, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB igazgatója péntek délután bejelentette: ha a terroristák elengedik túszaikat, a moszkvai vezetés garantálja a fegyveresek életben maradását.

Hírek szerint a 75 külföldi szabadon engedésére még pénteken sor kerülhet, de a túszejtők már a reggeli órákra is megígérték ezt. Péntek délutáni hírek szerint a tárgyalások nem vezettek eredményre. Már reggel megjelentek az érintett országok magas rangú diplomatái a helyszínen, hogy elvigyék honfitársaikat; nekik a terroristák követeléseiket tartalmazó levelet juttattak ki a vöröskereszt képviselőin keresztül.

A Pravda szerint közben egy újabb orvoscsoportot beengedtek a tússzedők az épületbe. Közülük többen a Vöröskereszt tagjai. A terroristák korábban kikötötték, hogy csak külföldi orvosok mehetnek be. Kettőkor kenyeret, vizet, gyümölcslevet és cigarettát is beküldhettek, valamint ortodox papok is meglátogathatták a túszokat. A Pravda szerint a bent lévő, mintegy 30 gyerek közül az egyik kislánynak epilepsziás rohama volt.

A terroristák délelőtt 8 gyermeket engedtek szabadon, de jelenleg is folynak a tárgyalások más túszok elengedéséről. Valentyina Matvijenko orosz miniszterelnök-helyettes szerint egyelőre nem tudnak dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy ki számít gyermeknek: a terroristák csak a 14 éven aluliakat tekintik gyermekkorúnak, míg az orosz hatóságok valamennyi 18 éven aluli fogoly elengedéséhez ragaszkodnak. Szeretnék elérni a nők kiszabadulását is.

A helyszínen lévő egészségügyi szakemberek egyre nyugtalanabbak amiatt, hogy a terroristák továbbra sem engedik élelmiszer és ivóvíz bejuttatását a színházba, inkább ők is éheznek. A hatóságok készek a túszejtők bármilyen utasításának teljesítésére, akár helikopterről is leeresztenék a csomagokat.

Pénteken sikerült azonosítani a túszdráma eddigi egyetlen halálos áldozatát. A 26 éves, mellbe lőtt lány holttestét csütörtökön hozták ki az épületből. A korábbi hírekkel ellentétben nem túsz volt, akit menekülés közben lőttek agyon, hanem az utcában lakott, és a túszejtés után akart eddig nem tisztázott okból bemenni az épületbe.

Forrás: EPAVlagyimir Putyin orosz elnök pénteken aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a biztonsági szervek értékelése szerint erőszakos cselekményekre kerülhet sor Oroszország csecsen nemzetiségű polgárai ellen a túszdráma miatt. Utasította a rendvédelmi szerveket, hogy mindent tegyenek meg ezek megakadályozására. Hírek szerint Moszkva környékén le is lepleztek egy csoportot, amely csecseneket akart megtámadni és a szentpétervári hatóságok is szigorú ellenőrzéseket rendeltek el az ilyen hírek miatt.

Kiderült, hogy maguk a terroristák utasították foglyaikat, hogy mobiltelefonjaikon keresztül a csecsenföldi háború befejezését követelő tüntetésekre szólítsák fel hozzátartozóikat. A nap folyamán több ilyen megmozdulásra is sor került a fővárosban, a színház épülete mellett, és a Vörös tér szomszédságában is. Az orosz belügyminisztérium szerint ezt követően szigorúan fognak eljárni a nem engedélyezett megmozdulásokkal szemben, mivel a rendőri erők most a legfontosabb objektumok védelmére kellenek.

Dmitrij Rogozin, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma külügyi bizottságának elnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy a külföld szolidáris és segítőkész megnyilvánulása a terrorizmus elleni nemzetközi egységfront létét mutatja. Megkérdezte ugyanakkor, hogy az Oroszországot csecsenföldi politikája miatt gyakran bíráló Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének illetékesei vajon most is "fegyveres ellenzéknek" nevezik-e a csecsen szakadárokat.

Rzeczpospolita: Oroszország előnyére fordíthatja a történteket

"A moszkvai csecsen túszejtő akció súlyos próbatétel elé állítja Vlagyimir Putyin orosz elnököt" - írta pénteken a Rzeczpospolita. Grzegorz Kostrzewa-Zorbas, a Lengyel Tudományos Akadémia politikatudományi intézetének munkatársa a konzervatív lengyel napilapban közölt írásában annak a véleményének adott hangot, hogy a csecsen terroristák támadása Putyin egész eddigi politikáját járatta le.

A moszkvai terrortámadás következményei rövid távon ugyan negatívak Oroszország számára, hosszabb távon viszont előnyére fordíthatja őket. A csecsenek ezzel szemben kizárólag kedvezőtlen következményekkel számolhatnak - írta a lengyel politológus.

Magyarország elítéli a moszkvai terrorcselekményt

A MagyarKöztársaság Külügyminisztériuma határozottan elítéli az ártatlan emberek életét veszélyeztető terrorista cselekményt - tartalmazza a külügyi szóvivő moszkvai túszdrámával foglalkozó közleménye. A kommüniké szerint az orosz fővárosban bekövetkezett események is alátámasztják, hogy a terrorizmus olyan új kihívást jelent, amellyel szemben csak közös erőfeszítésekkel, a nemzetek közötti összefogással lehet sikerrel fellépni.

Lengyelországban megszigorították az ellenőrzést

Lengyelországban megszigorították az ellenőrzést a repülőtereken és a határátkelőhelyeken, egyúttal megerősítették az orosz intézmények védelmét a moszkvai terrortámadás nyomán - közölte pénteken Janusz Zemke nemzetvédelmi miniszterhelyettes. Az óvintézkedések kiterjednek az esetleges terrortámadás célpontjaként számba jöhető épületekre, és mélyrehatóbb megfigyelés alá vetik azokat az országban tevékenykedő csoportosulásokat, amelyekről feltételezhető, hogy terroristák kerülhetnek ki körükből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK