Megkezdődött a szavazás Szerbiában

Szerbiában vasárnap tartják az elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legjobbja mérkőzik meg egymással. Az első fordulóban harmadik helyet megszerző ultranacionalista párt elnöke, Vojislav Seselj a választás bojkottálására szólított fel, így elképzelhető, hogy még a két héttel ezelőtti szavazásnál is kevesebben adják le szavazatukat, ezzel érvénytelenítve az elnökválasztást.

A szerbiai elnökválasztás második fordulójában az első forduló két legjobbja, Vojislav Kostunica jugoszláv államfő és Miroljub Labus külgazdasági kapcsolatokért felelős szövetségi miniszterelnök-helyettes mérkőzik meg egymással. Az első fordulóban Kostunicára a szavazók 30,89 százaléka adta voksát, Labus a szavazatok 27,36 százalékával lett a második. A harmadik helyen az ultranacionalista párt elnöke, Vojislav Seselj végzett a voksok 23,4 százalékával.

Seselj, a Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke a második forduló bojkottálására szólított fel, arra hivatkozva, hogy az első fordulóban szabálytalanságokat tapasztaltak. A radikálisok bojkottja érvénytelenné teheti az elnökválasztást, és ez esetben meg kell ismételni az egész eljárást. Az első fordulóban rendkívül alacsony, alig több mint 55 százalékos volt a részvételi arány, és ez is hozzájárult a radikális pártvezető jó eredményéhez. A korábbi tapasztalatok szerint a második fordulóban kevesebben mennek el szavazni Szerbiában.

A felmérések szerint Kostunica számít esélyesebbnek, mert ő gyűjtheti be a nacionalista szavazók voksait. Amennyiben viszont Seselj hívei fegyelmezettek és megfogadják a bojkott-felhívást, akkor Zoran Djindjic miniszterelnöknek és jelöltjének, Labusnak kedveznek, akik így időt nyerhetnek a következő elnökválasztásig. Seselj pedig arra számíthat, hogy a megismételt kampányban újabb híveket szerezhet, és bejut a második fordulóba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK