182 halott a bali merényletben

Legkevesebb 182 ember vesztette életét, és 210 ember sérült meg az indonéziai Balin elkövetett pokolgépes merényletekben. Az áldozatok nagy része külföldi; ausztrál, brit, német. A magyar nagykövetség úgy tudja, hogy jelenleg hat magyar tartózkodik Balin, közülük öttel már sikerült felvenni a kapcsolatot.

Forrás: EPA
Fotó: EPA

A legfrissebb adatok szerint 182 ember vesztette életét Bali szigetén, ahol három pokolgépes merényletet követtek el helyi idő szerint szombaton késő este. Két pokolgép - hatalmas pusztítást okozva - a Kuta Beach nevű népszerű üdülőhely mulatónegyedében, a Sari Club nevet viselő éjszakai bárban robbant. A harmadik pokolgép néhány száz méterre az Egyesült Államok konzuli irodájától robbant, itt senki nem sebesült meg. A rendőrség vasárnap megerősítette, hogy a robbanásokat gépkocsiba rejtett pokolgép okozta.

A mulatónegyedben történt robbanások után hatalmas tűz ütött ki, amely még öt órával később is nagy lángokkal égett. Az áldozatok kétharmada külföldi; ausztrál, brit, német, francia, svéd, új-zélandi, olasz és svájci. A magyar nagykövetség nem kapott értesítést magyar áldozatról. Busztin György nagykövet szerint a helyi hatóságoknak két napra van szükségük ahhoz, hogy hiteles listával szolgáljanak az áldozatokról, és csak akkor válik majd biztossá, hogy nincs magyar az áldozatok között. Öt magyar turistával már felvette a nagykövetség a kapcsolatot, három kint élő magyarral még nem sikerült.

Indonézia külföldi segítséget kért a soha nem látott terrorcselekmény kezeléséhez, ausztrál mentőcsapatok már útnak indultak.

Forrás: EPA
Fotó: EPA

A támadásokért még senki nem vállalta a felelősséget, az ausztrál kormány célzott terrorakcióról beszélt, amelynek szálai valószínűleg az al-Kaida terrorhálózathoz vezetnek.

John Howard miniszterelnök bejelentette: az ausztrál nemzetbiztonsági politika sürgős felülvizsgálatra szorul, miután a barbár merényletek után bebizonyosodott, hogy Ausztrália nem sérthetetlen a terrortámadásokkal szemben. Howard szerint a robbantások más megvilágításba helyezik Ausztrália szerepvállalását a terrorizmus elleni háborúban is. Az indonéz fővárosban, Jakartában már szeptemberben bezárták az amerikai nagykövetséget készülő merényleteket jelző értesülések alapján.

KAPCSOLÓDÓ CIKK