Rómában tüntettek a "Lex Berlusconi" ellen

Ezrek tüntettek péntek este Rómában, hogy tiltakozzanak az olasz képviselőházban előző este elfogadott törvény ellen, amelynek célja az ellenzék szerint kudarcra kárhoztatni a Silvio Berlusconi miniszterelnök ellen folyó korrupciós pereket.

A rendőrség szerint mintegy ötezer főnyi, a szervezők szerint kétszer annyi fáklyás felvonuló Carlo Azeglio Ciampo államfő rezidenciájához vonult, azt követelve tőle, hogy ne írja alá az általuk Lex Berlusconiként emlegetett törvényt, amelynek értelmében a büntetőpereket félbe lehet szakítani és más városba áthelyeztetni, ha a vádlottaknak úgymond alapos okuk van arra, hogy kétségbe vonják a bírák pártatlanságát.

A törvényt csütörtökön tumultuózus jelenetek közepette fogadta el az olasz képviselőház. A bal-közép ellenzék képviselői "szégyelld magad" feliratú lapokat mutattak fel, és antifasiszta ellenállási dalokat kezdtek énekelni, amire a jobb-közép honatyák az olasz himnusz éneklésével válaszoltak. Az ülés végül lökdösődésbe és folyosói ütésváltásba torkollott, ahol a szélsőjobboldali és a centrista képviselőket végül a hivatalsegédnek kellett szétválasztania. Az élő parlamenti közvetítést a botrány miatt megszakították.