Indiai zavargások egy amerikai lelkész megjegyzése miatt

Hinduk és muzulmánok súlyos összecsapásait idézte elő Indiában Jerry Falwell szélsőjobboldali amerikai protestáns lelkész múlt vasárnap tett megjegyzése, amelyben "terroristának" minősítette Mohamed prófétát. A rendőrség szombati közlése szerint nyolc halálos áldozata és 90 sebesültje van a péntek este és szombat hajnalban lezajlott összetűzéseknek.

Több muzulmán szervezet felhívását követve fiatalok tömege gyűlt egybe tiltakozó megmozdulásra pénteken az India nyugati részén, Bombaytől keletre fekvő Solápur városban. A tüntető muzulmán fiatalok összeütközésbe kerültek hinduk csoportjaival. A rendőrség előbb könnygáz bevetésével próbált véget vetni az utcai csatározásnak, majd tüzet nyitott a verekedőkre. A nyolc halálos áldozat közül négy a rendőrsortűz következtében vesztette életét. Noha az utcai zavargásoknak véget vetettek a rendőrök, továbbra is feszült a helyzet Solápurban - mondta a rendőrség szóvivője. A város több negyedében kijárási tilalmat rendeltek el a hatóságok.

India más vidékeiről is jeleztek tüntetéseket, különösen Dzsammu és Kasmír államból, ahol a muzulmánok teszik ki a lakosság többségét. Az amerikai CBS tévécsatorna közvetítette a múlt vasárnap a szélsőséges televíziós prédikátor muzulmán vallási érzéseket sértő kijelentését, amelyben terroristaként, erőszakos, háborúskodásra uszító emberként jellemezte a muzulmán vallás alapítóját.