Öngyilkos merénylőt fogtak el Tel-Avivban

Az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségének biztonsági őrei fogták el péntek este azt az öngyilkos merényletre készülő palesztin férfit, aki előbb a tengerparti sétány egyik kávézójába próbált bejutni. Időközben az is kiderült, hogy az izraeli közszolgálati rádió tévesen adott hírt egy robbanásról.

A rádió úgy tudta, hogy ezzel az incidenssel szinte egy időben robbanás történt a közelben. Kiderült azonban, hogy nem volt robbanás. A pontosított beszámolók szerint a palesztin egy kávézóba akart bemenni, ám az ajtóban álló biztonsági őr a fémdetektoros vizsgálatnál észrevette, hogy robbanószerkezet van a testére erősítve. Ekkor a palesztin menekülőre fogta, és az Egyesült Államok, valamint Franciaország nagykövetségei felé futott el. A biztonsági őr üldözőbe vette és a levegőbe lőtt, hogy így figyelmeztesse a közeli, mindössze húsz méterre fekvő amerikai nagykövetség őreit.

Az amerikai nagykövetségnek a riasztást észlelő izraeli biztonsági őrei azonnal elfogták és a földre teperték a palesztint, majd leszedték a testére erősített, három kilogramm dinamitot tartalmazó robbanószerkezetet. Izraeli tűzszerészek később biztonságos helyen megsemmisítették töltetet. Az öngyilkos merénylőjelöltet átadták a rendőrségnek. Az incidensben a palesztint kivéve senki nem sebesült meg.

Raanan Giszin izraeli kormányszóvivő a Jasszer Arafat vezette Palesztin Hatóságot tette felelőssé a történtekért, azzal vádolva a testületet, hogy nem tesz semmilyen erőfeszítést a terrorista merényletek megállításáért. A merényletkísérlet egy nappal azután történt, hogy egy palesztin öngyilkos merénylő Tel-Aviv közelében egy autóbusz mellett felrobbantotta magát, megölve egy 71 éves asszonyt is, s megsebesítve további négy embert.

Az Izraelt sújtó terrormerényletek hulláma nyomán a nagyvárosok éttermeinek és kávézóinak többségében biztonsági őrök vizsgálják át a belépni szándékozókat. A mostani merénykísérlet helyszínén, a tengerparti Samuel Herbert utcán vendéglátó helyiségek és szórakozóhelyek sokasága várja a kikapcsolódásra vágyó embereket, és péntek este különösen zsúfolt szokott lenni, mivel fiatalok százai töltik meg a diszkókat.