Új BT-határozatot követel az USA Irakról

Ellenzi a fegyverellenőrök iraki utazását az USA addig, amíg az ENSZ BT nem hoz új határozatot Bagdadról. Washington követelését a londoni kormány is támogatja.

Colin Powell
Colin Powell

Colin Powell, az USA külügyminisztere szerint az ENSZ fegyverzetellenőrei addig nem térhetnek vissza Irakba, amíg a Biztonsági Tanács nem hoz az ellenőrzésről új és világos elvárásokat megfogalmazó határozatot. Powell Washingtonban azután nyilatkozott, hogy Bécsben az iraki-ENSZ tárgyalásokon megállapodás született a fegyverzetellenőrzés - gyakorlatilag néhány héten belüli - felújításáról.

Powell szerint az USA célja változatlanul az új BT-határozat elfogadtatása. A külügyminiszter szerint az utóbbi hetek bizonyították, hogy az Irakra gyakorolt nyomás eredményes, s ezért Washington továbbra is nyomást fog gyakorolni Bagdadra.

Powell szerint Hans Blix, a fegyverzetellenőrök (UNMOVIC) vezetője ugyan "kitűnő munkát" végzett Bécsben, ám az új határozat elfogadásáig Washington ellenzi az ellenőrök visszatérését. Powell arra nem válaszolt, hogy az USA megakadályozza-e az ellenőrök visszatérését, ha a BT mégsem fogad el új határozatot.

Az amerikai határozattervezet szerint Iraknak 30 napon belül "mindenre kiterjedő nyilatkozatot" kell tennie a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos programjairól, az ilyen fegyvereiről és az ezekhez szükséges anyagokról.

Irak korábban elvetette az újabb BT-határozatra vonatkozó terveket, és Igor Ivanov orosz külügyminiszter sem tartott szükségesnek egy ilyen dokumentumot.

Powell szerint az ellenőröknek nem a régi határozatok és sablonok szerint kell visszatérniük Irakba, hanem olyan új határozatra van szükség, amely pontosan vázolja a következményeket arra az esetre, ha Irak nem teljesíti az ENSZ követeléseit. Szerinte el kell kerülni, hogy a nemzetközi közösségnek majd ismét tárgyalásba kelljen bocsátkoznia az iraki vezetéssel arról, mely objektumokat lehet ellenőrizni, s melyeket nem.

Borúlátását Powell azzal indokolta, hogy Bagdad új feltételeket támaszt, s ezért van szükség kemény és világos határozatra, "mert egyszer s mindenkorra meg akarjuk oldani ezt a problémát".

"Az ellenőröknek akkor kell Irakba menniük, amikor megfelelő felhatalmazásuk lesz munkájuk elvégzésére. Blix és emberei olyan profi szakemberek, akik megérdemlik, hogy a lehető legszélesebb körű mandátumot kapják munkájukhoz. De ez csak akkor valósul meg, ha új, Irakra nyomást gyakorló határozatot fogadnak el" - mondta az USA külügyminisztere.

Powell szerint a korábbi ellenőrzési rendszer bebizonyította, hogy nem hatékony és nem felel meg a jelenlegi elvárásoknak és kihívásoknak.

Powell szerint Washington egy határozat megszavaztatására törekszik, nem pedig két dokumentum elfogadására, mint azt egyes BT-tagok javasolták.

A brit kormány is elutasította az ENSZ és Irak megállapodását.

Jack Straw brit külügyminiszter szerint az egyezség nem válthatja ki az új ENSZ-határozatot, amely szabad bejárást biztosít minden, vegyi és biológiai fegyvergyártás gyanújába hozott létesítménybe.

Straw szerint bármilyen előrelépés az ENSZ részéről történő nyomás és az erővel való hiteles fenyegetés eredménye.

KAPCSOLÓDÓ CIKK