Nastase: Felívelőben a magyar-román kapcsolatok

Mádl Ferenc bukaresti látogatásán azt mondta a román miniszterelnöknek, hogy nyitottabbá kell tenni a két ország gazdaságát egymás számára. Adrian Nastase szerint a két ország kormányának kapcsolata kiváló. Mindketten úgy gondolják, hogy fontos a nemzeti kisebbségek részvétele a politikai életben.

Nagyon sok okból rendkívül fontosak vagyunk egymás számára - mondta a magyar köztársasági elnök Bukarestben, miután szerdán tárgyalt Adrian Nastase román miniszterelnökkel. Mádl Ferenc azt mondta: mostani látogatásától azt várja, hogy valóban új lendületet ad a jó kapcsolatok fejlődésének.

Magyarország támogatja Románia csatlakozását a NATO-hoz, és abban is érdekelt, hogy Románia minél előbb csatlakozzon az EU-hoz - mondta Mádl. Ehhez az is hozzátartozik, hogy több kapu legyen a két ország között, és nyitottabb legyen a két ország gazdasága egymás számára - tette hozzá a köztársasági elnök.

A találkozón szó volt a nemzetiségek helyzetéről. Mádl Ferenc kiemelte, hogy milyen fontos szerepet játszik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Románia politikai életében, stabilitásában. Elmondta, hogy tovább kell javítani a nemzetiségek anyanyelvi oktatásának feltételeit, különösen a felsőoktatás területén.

A román kormánypárt és az RMDSZ parlamenti együttműködési megállapodása Nastase szerint is az elmúlt két évben a román belpolitikai élet stabilitásának egyik eleme volt. Adrian Nastase szerint a román és a Medgyessy-kormány kapcsolatai kiválóak. Mint mondta, nagy érdeklődéssel várja decemberre tervezett magyarországi látogatását, amelyen a két ország XXI. századra szóló, európai stratégia partnersége lesz a fő kérdés.

A román miniszterelnök szerint fontos, hogy a két ország a nemzetiségi kérdésben az európai normákat alkalmazza. Nagy figyelemmel kísérik majd a magyarországi önkormányzati választásokat, a magyarországi románok önkormányzatának megalakulását.