Megegyeztek a szocdemek és a zöldek Svédországban

Nem buktathatja meg a kissebségből kormányzó szocdem kabinetet a bizalmatlansági indítvány, mert a zöldek hajlandók támogatni Perssont.

Megegyezett a Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt (SAP) és a Zöld Környezetvédő Párt (MPG), és ezzel elhárult annak veszélye, hogy a bizalmatlansági indítvány megbuktassa Göran Persson kormányát. A zöldek kívülről támogatják a kisebbségből kormányzó baloldali kabinetet.

A SAP a szeptember 15-i választásokon 144 mandátumot szerezett a 349 tagú törvényhozásban, így a stabil kormányzáshoz feltétlenül szüksége van a 30 parlamenti hellyel rendelkező Baloldali Párt (VP) a 17 mandátummal bíró zöldek támogatására.

A megállapodás értelmében a zöldek nem jutnak az általuk kiszemelt miniszteri tárcákhoz - a szociáldemokraták szerint túlzott követeléseket támasztottak -, viszont ígéretet kaptak széles körű környezetvédelmi intézkedések megvalósítására.

A választások előtt és után Persson kategorikusan kizárta a VP vagy az MPG bevonását a kormányzásba, hangsúlyozva, hogy ezek a pártok szemben állnak az Európai Unióval és a közös európai fizetőeszköz átvételével, továbbá bírálják a semleges Svédország biztonság- és külpolitikáját.

Az euróval kapcsolatos kérdések, a népszavazás ügye egyébként nem került napirendre az egyezkedéseken.

A szerdai bizalmi szavazást a középjobb vezető pártja a Mérsékelt Koalíciós Párt (MS) indítványozta, miután a múlt hét végén meghiúsulni látszott a szociáldemokraták és a zöldek megállapodása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK