Maffiaháború készül Olaszországban

A bebörtönzött és a szabadlábon lévő olasz maffiózók egymással készülnek leszámolni az olasz polgári titkosszolgálatok szerint. Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt keresztapák ugyanis - eddig sikertelenül - szerették volna elérni, hogy fogvatartásuk szigorú körülményein enyhítsenek, így ugyanis bentről is tovább irányíthatták volna a maffiát. A szabadon lévő maffiózók érdeke viszont az, hogy szigorú felügyelet mellett őrizzék társaikat.

A maffia a vérengzések újabb korszakát akarja megnyitni Olaszországban, ennek hátterében pedig az áll, hogy kiéleződtek az ellentétek a szicíliai szervezett alvilág börtönben ülő, illetve szabadlábon lévő vezetői között - ez áll az olasz polgári titkosszolgálatok vezetőjének a parlament illetékes bizottsága előtt elhangzott, szerdán ismertté vált jelentésében. Mario Mori prefektus, a titkosszolgálatok irányítója a bizottság egyik zárt ülésén terjesztette elő mondandóját, amelynek tartalmát a szerdai híradások foglalták össze. Ennek lényege: a bűnszövetkezet a "nyugalmasabb" esztendők után most a "vérengzések új évadját" készül megnyitni.

A prefektus szerint hamarosan megkezdik a feltűnően kegyetlen akciók végrehajtását, miután a napokban a szenátus úgy döntött: meghosszabbítja a különösen veszélyes maffiózók szigorú fegyházi őrizetéről rendelkező törvény hatályát. Ennek értelmében fennmaradnak a drákói korlátozások a rács mögött ülő keresztapák: Totó Riina, Leoluca Bagarella és Salvatore Madonia számára.

Az olasz hatóságok tudni vélik, hogy ma már alapvetően eltérnek a börtönben ülő és a szabadlábon lévő maffiózók érdekei. Az előbbiek - tekintettel arra, hogy életfogytiglani büntetésüket töltik - mindent elkövetnek azért, hogy büntetéscsökkentésben vagy egyéb kedvezményekben részesülhessenek. Ha ugyanis enyhítik számukra a fegyházi rendtartást, a börtönben is megtarthatják hegemón szerepüket a maffián belül.

A Riina helyébe lépett, csaknem négy évtized óta körözött és mind a mai napig bujkáló Bernardo Provenzano társaival együtt viszont abban érdekelt, hogy fenntartsák a szigorú előírásokat, csökkentve ezzel a bebörtönzött riválisok befolyását a maffiára. Provenzano az utóbbi időben éppen Riina korábbi véres módszereit számolta fel, a bűnszervezet ma már inkább a háttérből, "diszkréten" próbál beépülni az üzleti életbe és az állami intézményekbe, ahol megkísérli megkaparintani a nagy közmunkákra vonatkozó megrendeléseket. A kintiek ezért valószínűleg meg akarnak szabadulni a bentiektől, s várható, hogy maffiózók esnek majd maffia-gyilkosságok áldozatául.

Az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Riina és társai ugyanakkor nyílt támadásra készülnek az állami intézmények ellen. Korábban ugyanis számos "diplomáciai" lépést tettek az illetékes bírók és politikusok irányába, megpróbálva kicsikarni tőlük fogvatartásuk körülményeinek enyhítését. Ez a tervük azonban kudarcot vallott. Elképzelhető tehát, hogy a közélet ismert szereplői között is lesznek áldozatok. Az olasz titkosszolgálat szerint azonban a maffia ezúttal el akarja kerülni a múlt hibáit, nem akar mártírokat "gyártani", népszerű politikusokat helyezni a célkeresztbe. Inkább lejáratódott, korrupció gyanújába keveredett személyeket akar meggyilkolni, akiknek halála nem vált ki majd nagy közfelháborodást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK