Irak két hét múlva várja az ellenőröket

Megállapodás született kedden Bécsben arról, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei folytathatják négy éve abbahagyott tevékenységüket Irakban, amely elfogadta az ENSZ által előterjesztett összes technikai követelést és szabályt a világszervezet képviselőivel folytatott kétnapos tárgyalásokon.

Hans Blix, az ENSZ fegyverzet-ellenőrzési bizottságának (UNMOVIC) elnöke a bécsi ENSZ-székhelyen tartott sajtóértekezleten azt mondta, hogy a megállapodás értelmében az ellenőrök beléphetnek minden iraki létesítménybe. Blix kifejtette, hogy az előőrs két hét múlva utazik Irakba, miután a közel-keleti ország "biztosított az ellenőröknek minden jogot, amelyet az ENSZ BT vonatkozó határozatai követelnek".

Amnir el Szádi, Szaddám Huszein iraki elnök tanácsadója kijelentette: várják az ellenőröket két hét múlva, és "nem lesznek nehézségek".

A kétnapos megbeszélés a késő délutáni órákban ért véget, s értesülések szerint Hans Blix telefonon már jelentést tett Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak. Az ellenőrök azt hivatottak vizsgálni, hogy Irak rendelkezik-e tömegpusztító fegyverekkel, vagy foglalkozik-e ilyenek gyártásával. Munkájukat az 1991-es Öböl-háború után kezdték meg, de 1998-ban az ENSZ visszavonta szakértőit, mivel az iraki fél akadályozta munkájukat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK