Hivatalos végeredmény Szerbiában

A szerbiai köztársasági választási bizottság kedden közzétette az elnökválasztás vasárnapi, első fordulójának hivatalos eredményét, amely többé-kevésbé egybeesik a hétfő hajnalban nyilvánosságra hozott nem hivatalos adatokkal. A választási bizottság szerint a részvételi arány 55,5 százalékos volt.

Vojislav Kostunica jugoszláv államfő és Miroljub Labus szövetségi miniszterelnök-helyettes jutott tovább a választás második fordulójába. Az előbbire a választók 30,89 százaléka szavazott, az utóbbira a szavazópolgárok 27,36 százaléka adta voksát. Kostunicára közel 130 ezerrel többen szavaztak, mint Labusra. Vojislav Seselj radikális pártvezér 23,24 százalékkal lett a harmadik. Utána következik Vuk Draskovic, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke 4,4 százalékkal, majd Borislav Pelevic, a Szerb Egységpárt jelöltje, aki a szavazatok 3,82 százalékát szerezte meg.

A Slobodan Milosevic vezette Szerbiai Szocialista Párt hivatalos jelöltje, Velimir Bata Zivojinovic színész a szavazatok 3,27 százalékát kapta, a többi öt jelölt támogatottsága három százalék alatti. A Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CESID) elnevezésű szervezet által hétfő hajnalban közzétett nem hivatalos eredmények nem sokban térnek el a választási bizottság hivatalos adataitól.

A CESID szerint Kostunicára a választók 31,2 százaléka, Labusra 27,7 százaléka, Seseljre 22,5 százaléka szavazott. A választási részvétel 55,7 százalékos volt a CESID szerint.