Egyre több palesztin a békés intifádáért

Egyre több palesztinnak van elege az erőszakból, és azt szeretné, ha az intifáda békésen folytatódna. Ezt az elvet támogatja több magas rangú palesztin vezető, köztük Arafat lehetséges utódja, Mahmud Abbasz is.

Mahmud Abbasz, aki szerdán Moszkvába készül, hogy tájékozódjék a Saron izraeli miniszterelnök ottani tárgyalásairól, már több ízben kifejtette: a palesztinok legnagyobb tévedése az volt, amikor fegyvert kezdtek használni a palesztin felkelés során.

Sajtójelentések szerint a palesztin vezető úgy vélekedett, hogy a palesztinok szemtől szembe nem tudják felvenni a harcot az izraeli hadsereggel. Ezért sokkal jobb megoldás lenne, ha az intifáda békés keretek között, népi mozgalomként folytatódna. Ez kifejezné a tömegek akaratát - idézi az AFP.

Az intifáda második évfordulója alkalmából a Nemzeti és Iszlám Erők szövetsége, amely 2000 szeptemberében tizenhárom palesztin mozgalom összefogásából alakult, felszólította a palesztinokat, hogy felkelésüket folytassák ismét népi mozgalom keretében.

A francia hírügynökség keddi elemzésében emlékeztetett arra, hogy a múlt héten palesztinok ezrei tüntettek erőszakmentesen Arafat mellett, akit az izraeli hadsereg ostromgyűrűben tartott főhadiszállásának épületében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK