Bin Ladennek írt levelet továbbított az amerikai posta

Oszama bin Ladennek címzett levelet továbbított Afganisztánba az amerikai posta tavaly szeptember 11. után. A szaúdi férfi vezette al-Kaida terrorszervezetet gyanúsították a több mint háromezer halálos áldozatot követelő terrorcselekményekkel.

A US News and World Report című amerikai hetilap szerint az amerikai postaszolgálatnak Oszama bin Ladennek Afganisztánba címzett levéllel is akadt dolga a terrorcselekményeket követő időszakban. A posta munkatársai a gyanús címzést látva rendben kiemelték a levelet a többi postai küldemény közül.

A washingtoni igazságügyi minisztérium nyomozói fel is akarták nyitni, ám kellő jogalap nélkül erre végül nem került sor. A törvényeket szőrszálhasogató módon követő nyomozók ugyanis előbb a nemzetközi áruforgalom ügyében illetékes vámhivatalhoz fordultak, amely - bármilyen hihetetlennek tűnik - Oszama bin Laden nevét nem találta elég nyomós oknak a levél felbontására.

"Önmagában az a tény, hogy a levelet Oszama bin Ladennek címezték, egyéb bizonyíték nélkül még nem elegendő az alapos gyanú megállapítására, amelynek alapján kiadható lenne az engedély a levél felnyitására" - érvelt a hivatal.

A posta ezért a többi küldeménnyel végül ezt a levelet is az előírásoknak megfelelően továbbította Afganisztánba. Az amerikai törvényhozás később egyébként megszigorította a terrorizmus elleni küzdelemre vonatkozó jogszabályokat, ezért a hírhedt terroristavezérnek címzett levelek és csomagok ma már az Egyesült Államokban is felbonthatóak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK