Az USA az európai kikötőket is ellenőrzi

A kanadaiak után az európai kikötőkben is különleges intézkedések bevezetésére készülnek az amerikai állampolgárok érdekében. A kikötőkbe érkező, amerikaiaknak címzett csomagokat alaposan át fogják vizsgálni. A közeljövőben minden jelentős európai kikötőben hasonló intézkedések várhatók.

Biztonsági okokból ellenőrzik a jövőben a jelentősebb európai kikötőkbe érkező, és amerikai vállalatoknak, illetve magánszemélyeknek címzett csomagok, konténerek tartalmát. Erről a The New York Times című lap ír, és megnevezi azt a három kikötőt, ahol az amerikaiak megkezdik a munkát.

A hollandiai Rotterdam, a belgiumi Anversa és a franciaországi Le Havre kikötőibe érkező konténereket ezentúl alaposan átvizsgálják, hogy nem rejtenek-e fegyvereket, lőszereket, veszélyes tárgyakat vagy anyagokat. Az amerikai kérésre Rotterdam, a világ legnagyobb kikötője mondott elsőként igent - írja a lap.

Az intézkedést be kívánják vezetni Spanyolország, Olaszország és Németország nagy kikötőiben is. Az érintett országok kormányaival jelenleg tárgyal az Egyesült Államok. A kanadai Halifax, Montreal és Vancouver kikötőibe érkező küldeményeket a közelmúltban létrejött megállapodás alapján már hónapok óta átvizsgálják.

Washington célja, hogy a tengeri úton érkező szállítmányok 70 százalékát ellenőrizni tudják, ehhez nagyjából 20 jelentős kikötővel kell megállapodást kötnie az Egyesült Államoknak. Az ellenőrzéshez az amerikai hatósági embereknek a hajókra kell szállniuk, ehhez pedig különleges engedélyeket kell beszerezniük.