CIA: az al-Kaida támadásra készül

Az amerikai titkosszolgálatok név nélkül nyilatkozó tisztjei állítják: az al-Kaida terrorszervezet a szeptember 11-i támadáshoz hasonló méretű akcióra készül. Részleteket nem tudnak, de több információ egy hatalmas pusztítás előkészítésére utal.

A New York Times legutóbbi számában a C.I.A. és az F.B.I. névtelenséget kérő tisztjei arról nyilatkoztak, hogy újabb, a szeptember 11-i katasztrófához hasonló méretű támadást szervez az al-Kaida. Oszama bin Laden terroristáinak egymás közötti, rejtjeles kommunikációját több helyen lehallgatják az amerikaiak, és egyre több jel utal arra, hogy újabb támadás készül.

Az újságnak nyilatkozó tisztek szerint nem lehet tudni, hogy mikor és hol tervezik a támadásokat, még azt sem tartják kizártnak, hogy nem az USA területén kell számítani az újabb tömegpusztító merényletre. Egyre több olyan információt szedtek össze az ügynökök, amelyek a támadás második hullámának előkészítésére utalnak, a megszerzett üzenetek szerint még több áldozatot követelő merénylet készül. Egy tiszt szerint a most összeszedett információk nagyon hasonlítanak azokra, melyeket 2001 tavaszán és nyár elején szereztek al-Kaidáról. Akkor a biztonsági szolgálatok tudták, hogy valami készülődik, de részleteket nem sikerült megtudniuk.

A titkosszolgálatok a világ több pontjáról beérkezett jelentéseket egy mátrix-nak nevezett rendszerben összesítik és elemzik, és egyre több jel utal az újabb fenyegetésre. Nagyon komoly vitákat okoz az amerikai vezetésben, hogy érdemes-e nyilvánosságra hozni ezeket az információkat. Szeptember óta legalább három komoly figyelmeztetést szellőztettek meg, az ősszel konkrét fenyegetések is nyilvánosságra kerültek, például egy állítólagos támadás tervéről a San-Francisco-i Golden Gate híd ellen. Akkor attól tartottak a titkosszolgálatok, hogy robbanószerrel telepakolt teherautókkal akarják megsemmisíteni a hidat.

A titkosszolgálati elemzők közül van aki arra figyelmeztet, hogy a nyomok igazságtartalmát nagyon nehéz ellenőrizni, mert sok informátor pénzt, amerikai letelepedési engedélyt remél a kiszivárogtatott információkért cserébe. A mostani fenyegetést azonban Afganisztánban elkapott foglyok és titkosszolgálati eszközökkel megszerzett, a terroristák egymás közötti beszélgetései is alátámasztják.

Cheney alelnök szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e támadás, hanem hogy mikor

Dick Cheney amerikai alelnök vasárnap kijelentette: csaknem bizonyosra veszi, hogy újabb terrortámadást fognak elkövetni az Egyesült Államok ellen. Cheney az NBC tévéhálózatnak nyilatkozott, és arról beszélt: a kérdés nem az, hogy lesz-e terrorcselekmény, hanem az, hogy mikor. "Nem tudom, hogy holnap, a jövő héten, vagy jövőre következik-e be." - fogalmazott Dick Cheney. Szavai az amerikai csúcsvezetés részéről az eddigi legborúlátóbb nyilvános értékelést jelentik a terrorizmus ellen indított háború hatékonyságát illetően.

Az elmúlt napokban heves amerikai belpolitikai vita robbant ki, mert kitudódott, hogy a washingtoni vezetésnek tavaly nyáron már voltak előzetes értesülései az al-Kaida terrorhálózat repülőgéprabló készülődéséről, mégsem sikerült megelőzni a szeptember 11-i pusztító támadássorozatot, amelynek következtében háromezernél többen haltak meg. A demokrata párti ellenzék azt vitatja, hogy a Fehér Ház megtett minden tőle telhetőt a veszély elhárítása érdekében, a republikánus kormányzat szerint viszont az értesülések nem voltak eléggé konkrétak, nem adtak támpontot arra nézve, hol és milyen fenyegetés várható.

Nem kizárt, hogy részben a bíráló hangok lecsendesítését szolgálják az amerikai kormányzati körök részéről most naponta ismételt - és a helyzet súlyosságát nyilatkozatról nyilatkozatra egyre drámaibban érzékeltető - "éberségi" kijelentések. E közlések alig mondanak valamit a készülőben levő újabb támadás lehetséges mibenlétéről, nem határoznak meg különös óvatosságra intő specifikus szempontokat, vagyis egyetlen üzenetük jószerével annyi, hogy "a kormány a helyén van".

Csupán annyi derül ki a sajtónak - így például a The New York Timesnak - kiszivárogtatott információmorzsákból, hogy a terroristák műveleti irányítói között az utóbbi időben intenzívebbé vált a kommunikáció, és az "elfogott" üzenetváltásokban sok halálos áldozattal járó, tervezett akcióra történnek utalások. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ennél valamivel konkrétabb közlést tett szombaton, amikor megemlítette "nagy bérházak" elleni robbantásos merényletek eshetőségét.

Az előző napokban olyan hírek keringtek, hogy Oszama bin Laden hálózata újabb repülőgéprablásra készül, valamint hogy egyes terrorista csoportok radioaktív sugárzást kibocsátó "szennyezőanyaggal" megtöltött bombákat próbálhatnak felrobbantani - ha már igazi atombombájuk nincs. Megjelentek olyan találgatások is, hogy az ellenség kiemelt törekvése lehet a csapás időzítése valamilyen nevezetesebb amerikai nemzeti ünnepre. Egy hét múlva, május 27-én, hétfőn lesz a Memorial Day, az amerikai háborús hősi halottak emléknapja, július 4-én pedig az Independence Day, az amerikai függetlenség emlékünnepe.

Az elsősorban Afganisztánra irányuló, terrorizmusellenes harc eddigi, kétségbevonhatatlan eredményeire árnyékot vetít az a valószínűsíthető körülmény, hogy Oszama bin Ladent nem sikerült megölni, az al-Kaida terrorhálózat létrehozója és fő finanszírozója alighanem tovább szövi sötét terveit - mint egy frissen előkerült videofelvételen látható: harcosai körében, virágos tavaszi mezőn. Sovány remény, hogy hivatalosan eddig senki nem mondta ki teljes bizonyossággal: valóban ez év tavaszán készült a felvétel.

Korábban:

Csak gépeltérítésre számítottak az USA-ban szeptember 11- előtt

C.I.A.: az új terrortámadás elkerülhetetlen