Bush aláírta a megemelt védelmi pénzt

A védelmi minisztérium kiadásaihoz szükséges finanszírozási törvényt írta alá George Bush amerikai elnök. A védelmi költségvetés közel 9 százalékkal magasabb mint 2001-ben.

George Bush amerikai elnök csütörtökön a Pentagonban aláírta azt a 317,2 milliárd dolláros védelmi finanszírozási törvényt, amely a hivatalosan tavaly október elsején kezdődött 2002-es pénzügyi évben a védelmi minisztérium csaknem összes kiadásához megteremti a fedezetet.

"Minden szükségest meg fogunk adni fegyveres erőinknek ahhoz, hogy legyőzzék a globális terrorizmust" - indokolta Bush a kiemelkedően magas összeget.

Az idei amerikai védelmi költségvetés közel 9 százalékkal múlja felül a 2001-es szintet. Ebben természetesen nem csupán olyan kiadásnövekmények tükröződnek, amelyeket a szeptember 11-i terrorcselekmények nyomán a nemzetközi terrorizmus ellen indított hadjárat tett szükségessé, hanem olyan célkitűzések is, amelyek a terrorizmustól függetlenül, korábban megfogalmazódtak. Így például benne van ebben a növekményben a katonák átlagosan 6,9 százalékos fizetésemelése. Új fegyverek beszerzésére a törvény erre az évre 61 milliárd dollárt, az országos rakétavédelem kifejlesztését célzó kiadásokra pedig 8 milliárd dollárt biztosít.