Hajsza indult Omar molla után

Közös amerikai-afgán akció indult a tálibok bujkáló vallási vezetőjének elfogására. Több amerikai helikopter tengerészgyalogosokkal és egy bombázó indult azokhoz a hegyekhez, ahol a mollát sejtik. A tálibellenes afgánok közel 2000 fegyverese is a közelben van.

Afganisztán déli részén közös amerikai-afgán akció indult a megdöntött tálib rendszer bujkáló vallási vezetőjének, Mohammed Omar mollának az elfogására. Az akció hétfőn még cáfolt hírét mostanra Hamid Karzai afgán miniszterelnök és az amerikai védelmi minisztérium is megerősítette, bár a Pentagon tisztségviselői - a hadművelet résztvevőinek biztonsága érdekében - részleteket nem árultak el.

Karzai Kabulban hétfőn éjjel azt mondta, hogy Kandahárból - amely a szélsőséges tálib rendszer utolsó védőbástyája volt - még virradat előtt több amerikai helikopter indult bevetésre északkelet felé - fedélzetén tengerészgyalogosok tucatjaival -, s egy B-52-es amerikai bombázó is ugyanabba az irányba repült.

Az új afgán kormány vezetői azt gyanítják, hogy Omar molla Kandahártól mintegy 160-180 kilométerre északkeletre rejtőzik a hegyek között, s az amerikai felderítés szintén így tudja, egyik illetékese szerint.

Az Omar molla utáni hajszában tálibellenes afgán erők is részt vesznek. Hadzsi Gulalai, a tálibellenes front hírszerzési főnöke kedden Kandahárban arról számolt be, hogy a szövetséges törzsi erők mintegy kétezer fegyverest összpontosítottak azon a környéken, ahol Omar mollát sejtik bujkálni, pontos helyszínt azonban nem volt hajlandó közölni. Annyit azonban elmondott, hogy Hilmend tartomány érintett térségének lakosságát felszólították: adják ki a tálibok vallási és szellemi vezetőjét.

Korábban:

Támadás készül Omár molla ellen