Elindultak a békefenntartók Afganisztánba

A nemzetközi békeerő előőrse újév napján indult Afganisztánba. Az első egységgel 18 ország katonái keltek útra, miután Kabulban hétfőn jóváhagyták az afganisztáni nemzetközi békefenntartó erők felállításáról szóló megállapodást.

Újév napján elindult Afganisztánba az ottani nemzetközi békeerő (ISAF) előőrse. A német légierőhöz tartozó szállítógép fedélzetén 149 személy indult Londonból Kabul felé - közölte a német védelmi minisztérium szóvivője.

Az első egységgel tizennyolc ország katonái keltek útra, köztük németek és britek. Ez utóbbiak ahhoz a háromszáz brithez csatlakoznak, akik már hetek óta Afganisztánban állomásoznak, s akik a londoni döntés értelmében szintén bekapcsolódnak majd a békeerők munkájába.

A haderő telepítésénél az áttörést az hozta meg, hogy Kabulban hétfőn jóváhagyták az afganisztáni nemzetközi békefenntartó erők felállításáról szóló megállapodást. A megállapodást Junisz Kanuni, az afgán ideiglenes kormány belügyminisztere és John McColl tábornok, a nemzetközi békeerő (ISAF) brit főparancsnoka látta el kézjegyével. A megállapodásról egyelőre nem közöltek részleteket, mindazonáltal a korábbi értesülések szerint a nemzetközi békefenntartó erő mintegy 3000 főből áll majd, annak tagjai biztonsági, továbbá ellátási és humanitárius feladatokat teljesítenek majd.