Ügyészségi vizsgálat indul az elnöki kegyelmek ügyében Lengyelországban

Lech Kaczynski lengyel igazságügyi miniszter és egyben legfőbb ügyész vizsgálatot rendelt el Lech Walesa korábbi és Aleksander Kwasniewski jelenlegi államfő elnöki kegyelmezései ügyében. Az ügyészség azt vizsgálja, hogy az elnöki kegyelemben részesült több ezer elítélt között nem voltak-e olyan bűnözők, akik veszedelmes alvilági bűnszövetkezetekhez, főként a két leghírhedtebb és egymással bandaháborút vívó maffiához, a pruszkówi és wolomini maffiához tartoznak.

Lech Kaczynski lengyel igazságügyi miniszter megerősítette azokat a sajtójelentéseket, hogy Walesa elnöksége idején kegyelemben részesítette a pruszkówi maffia két vezéralakját, Andrzej Zielinskit ("Csalogányt") és Zbigniew K.-t ("Alit"), akik jelenleg szökésben vannak, és körözés alatt állnak. Kegyelmet adott egy harmadik banditának, alvilági nevén Krawczyknak is, aki valószínűleg szintén kapcsolatba hozható a bűnszövetkezettel. A sajtójelentésekkel ellentétben nem részesítette
viszont elnöki kegyelemben az azóta leszámolás áldozatává lett Jerzy Maliszewskit, Jerzy N.-t ("Franciát") és Wieslaw N.-t sem, akik szintén a két hírhedt maffia valamelyikéhez tartoztak.

Walesa a kegyelmezésről azt mondta, hogy az "eléje tolt" kegyelmi kérvényeket általában aláírta. Az igazságügyi miniszter szerint az "egyes botrányos esetek" ellenére az államfőt nem lehet megfosztani ettől a jogától. Kaczynski megismételte azt a gyanúját, hogy az utóbbi napok kiszivárogtatásainak célja feltehetőleg a pruszkówi maffia ügyében folyó vizsgálat megtorpedózása.

Jolanta Szymanek-Deresz, Kwasniewski elnöki hivatalának vezetője szerdán közölte, hogy a hivatal minden, a kegyelmekre vonatkozó újságírói érdeklődésre kész válaszolni, de továbbra sem fogja nyilvánosságra hozni a kegyelemben részesültek nevét, mert ezt a személyiségi jogok védelmére vonatkozó előírások és a büntető törvénykönyv nem teszi lehetővé. Kwasniewski szintén az elnöki kegyelmezési jogkör megőrzése mellett foglalt állást.

(MTI)