Simon Peresz az egyetlen jelölt az izraeli külügyminiszteri posztra

Simon Peresz volt kormányfő az egyetlen jelölt az izraeli külügyminiszteri posztra, miután a határidő lejártáig más munkapárti politikus nem szállt versenybe a tisztségért. A külügyi tárca egyike annak a nyolc miniszteri - és két miniszterhelyettesi - posztnak, amelyet Ariel Saron kijelölt miniszterelnök az Izraeli Munkapártnak ajánlott fel.

Raanan Kohen munkapárti főtitkár szóvivője, Danni Biran csütörtökön bejelentette, hogy Peresz maradt az egyedüli jelölt, miután helyi idő szerint reggel 9 órakor lejárt a jelentkezési határidő.

Hogy ki lesz a nemzeti egységkormány tíz munkapárti tagja, arról péntek délelőtt titkos szavazással dönt a párt központi bizottsága. Tizennégy jelölt van a tíz posztra. A védelmi miniszterséget, amely szintén a munkapártnak jut, hárman is megpályázták: Benjámin Ben Eliezer volt
miniszterelnök-helyettes, Matan Vilnai, a tudományos tárca előző birtokosa és Efrájim Szne eddigi védelmi miniszterhelyettes.

A Nobel-békedíjas Peresz a katonai rádióban ismét védelmébe vette pártja belépését a jobboldali Likud vezette kormányba. Peresz elmondta: a Likud és a munkapárt által kidolgozott program "nem jobboldali, amennyiben előirányozza az ENSZ 242-es és 338-as számú határozatának végrehajtását, a telepítések leállítását, valamint fájdalmas engedményeket Júdea-Szamariában (Ciszjordániában) és a Gázai övezetben". Peresz tagadta, hogy titkos megállapodást kötött volna Saronnal.

(MTI)