Nem tudták rábizonyítani a nemi erőszak vádját a norvég politikusra

Norvégiában az ügyészség elejtette a nemi erőszak vádját - bizonyíték hiányában - egy jobboldali populista politikus büntetőügyében. Két hete merült fel a gyanú, hogy Terje Sörviknes megerőszakolt egy 16 éves lányt a párt ifjúsági szervezetének kongresszusán.

Két héttel ezelőtt Terje Sörviknes leköszönt a Haladó Párt alelnöki posztjáról, és szabadságolták Os város polgármesterének tisztéből, mert felmerült a gyanú, hogy megerőszakolt tavaly egy 16 éves lányt a párt ifjúsági szervezetének kongresszusán.

A 32 éves pártfunkcionárius elismerte, hogy volt nemi kapcsolata a lánnyal, de azt állította, hogy a lány beleegyezett a dologba. A gyanúsított hozzátette még, hogy a 16 éves lány jóval érettebbnek látszott koránál, és ez megtévesztette őt, idősebbnek vélte partnerét.

A gyanúsítottan és a feltételezett sértetten kívül a rendőrség tíz tanút is kihallgatott, és arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy nem bizonyítható sem a nemi erőszak gyanúja, sem más bűncselekmény.

Sörviknes csillaga éppen emelkedőben volt pártján belül. A Haladás Pártja jelenleg a skandináv ország egyik legbefolyásosabb politikai tényezője. Megfigyelők szerint ez a botrány tönkretette a párt alelnökének politikai pályafutását, még így is, hogy leáll a büntetőeljárás. Szülővárosában Osban a városi elöljáróság ellenzéki képviselői máris kezdeményezték Sörviknes elmozdítását a polgármesteri posztról.

(MTI)