Megszületett az Afrikai Unió

A líbiai Szirtben csütörtökön este a rendkívüli AESZ-csúcson bejelentették az Afrikai Unió megszületését. A Kadhafi által megálmodott államszövetségnek eddig 46 tagállama van.

Fotó: Aladin Abdel Naby

Moamer el-Kadhafi
Gnassinbe Eyadema togói államfő, az Afrikai Egységszervezet soros elnöke bejelentette: az AESZ 53 tagállamából 46 aláírta az Unió alapító dokumentumát. "Olyan történelmi nap a mai az afrikaiak számára, amely helyreállítja méltóságukat a világ szemében" - jelentette ki Moamer el-Kadhafi líbiai vezető, aki az afrikai uniós törekvések egyik fő támogatója volt az elmúlt évtizedben és tőle származott az unió tervének első változata.

A Szirtben jelenlévő politikusok és diplomaták közül kevesen várnak a mostani deklarációtól azonnali eredményeket egy olyan kontinensen, amelynek először le kell győznie az éhínséget, a járványokat, az etnikai és vallási konfliktusokat.

Butrosz Butrosz-Gali volt ENSZ-főtitkár viszont olyan pozitív lépésnek minősítette ezt, amelyet bátorítani kell. "Olyan keret ez, amelyen belül kirajzolódhat Afrika egyesítése, mert az Unió ma szükségszerűség. Ha kudarcot vall, Afrika falat húz maga és a külvilág közé" - vélekedett az egyiptomi diplomata.

(MTI)

Korábban:

(2001. március 1.)