Megoldásra vár a dél-szerbiai biztonsági övezet helyzete

A NATO eltökélt szándéka, hogy fokozatosan szűkíti a Koszovó menti biztonsági övezetet, de elvárja Belgrádtól, hogy változtasson a térségbeli jugoszláv biztonsági erők elhelyezésén. Az öt kilométer széles övezetet 1999-ben hozták létre, hogy szétválasszák a koszovói nemzetközi békeerőt és a tartományból kivont jugoszláv hadsereget.

George Robertson NATO-főtitkár a Beta belgrádi hírügynökségnek erősítette meg a NATO készségét a Koszovó menti biztonsági övezet fokozatos leszűkítésére. A jelenleg öt kilométer széles övezet létrehozását egy 1999-es NATO-jugoszláv egyezmény írta elő, hogy szétválasszák a koszovói nemzetközi békeerőt és a tartományból kivont jugoszláv hadsereget. Az övezet leszűkítését Belgrád sürgeti, hogy csökkentsék az övezet déli részén a jugoszláv erőket tavaly óta támadó szakadár albán fegyveresek mozgásterét.

Robertson hangsúlyozta, hogy a szűkítésnek bizalomerősítő intézkedésekkel kell együtt járnia, és elvárják Belgrádtól, hogy változtasson a térségbeli jugoszláv erők elhelyezésén. A megegyezés kulcselemének nevezte, hogy a helyi (albán többségű) lakosság az övezet leszűkítése után biztonságban legyen; ezért szükségesek a bizalomerősítő lépések, a csapatcsökkentés, a nehézfegyverek részleges kivonása, és vegyes etnikai összetételű rendőrség megteremtése. Ez elősegítheti a helyi lakosság meggyőzését arról, hogy szigetelje el a szélsőségeseket - hangoztatta.

A NATO főtitkára nem részletezte, hogy a jugoszláv egységek elhelyezésének megváltoztatásán teljes visszavonásukat, állományuk lecserélését, vagy elhelyezésük megváltoztatását érti-e. Azt hangoztatta, hogy a NATO csak rámutat a problémára és rugalmas a megoldást illetően.

A B92 belgrádi rádió jelentése szerint Robertson egy csütörtöki nyilatkozatában viszont a dél-szerbiai Presevo-völgyben állomásozó jugoszláv alakulatok részleges visszavonását sürgette, mielőtt a NATO megkezdi az övezet szűkítését. A rádió szerint a francia külügyminisztérium pedig közölte, hogy a NATO vizsgálja a nemzetközi közösség dél-szerbiai katonai jelenlétének lehetőségét.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2001. február 18.)