Kitiltják a német iskolákból a bomberdzsekit és a bakancsot

Többen bírálják a német családügyi miniszter, Christine Bergmann azon döntését, miszerint az iskolában tilos bomberdzsekit és bakancsot viselni. Ezzel a tiltással Bergmann azt akarja elérni, hogy csökkenjen a neonáci szimpatizánsok száma az iskolákban. Sokan azonban úgy vélik, hogy az intézkedés ellenkező hatást vált ki.

Christine Bergmann nyilvánosan megdícséri azokat az iskolákat, ahol tilos a bomberdzseki és a bakancs együttes viselete. Az intézkedést kritizálók szerint azonban a családügyi miniszter inkább a divatra koncentrál, semmint a viselet mögött rejlő ideológiára. "Nem a ruhadarabról van szó, hanem a hamis hitről és viselkedésről, amit meg kell változtatni" - mondta a BBC-nek Klaus Boeger berlini iskolaigazgató.

Az ellenzők attól félnek, hogy a tiltással csak vonzóbbá teszik a fiatalok számára a szélsőjobb ideológiát jelképező viseletet. Bergmann szerint azonban a gyerekeknek tudniuk kell, hogy ezek a ruhadarabok nem a divatról szólnak, hanem egyfajta hitről.

Németországban tilos a horogkereszt és az egyéb náci szimbólum használata, például a "Heil Hitler!" köszöntés. Régen tiltották a bomberdzseki és a bakancs viseletét is, de csak a náci tüntetéseken - írta a BBC.

A német kormány jelentős összeget fordít a náci ideológia terjedésének megfékezésére. Politikai nevelést, tanácsadást akarnak bevezetni, illetve nemzetközi csereprogramokat a diákok között.

Az utóbbi években megszaporodtak a faji okokból elkövetett bűncselekmények, illetve az iskolákban terjed a náci ideológia.

Ajánló:

(németül)