Vészleszállást hajtott végre egy Concorde Kanadában

Vészleszállást hajtott végre Kanadában közép-európai idő szerint nem sokkal vasárnap éjfél után a brit légitársaság egy Londonból New Yorkba tartó Concorde szuperszonikus repülőgépe 66 emberrel a fedélzetén. A Concorde-ot a pilóta elővigyázatosságból tette le a végcél előtt, mivel az utasok benzinszagra panaszkodtak.

A Concorde azután kényszerült még a végcél előtt földre szállni a newfoundlandi Ganderben, hogy az utasok állítólag benzinszagra panaszkodtak az utastérben. A British Airways brit légivállalat közölte: valamifajta üzemanyagszag volt érezhető a vasárnapi 003-as járaton, és a pilóta elővigyázatosságból - a gép vizsgálata céljából - minden gond vagy rendkívüli esemény nélkül leszállt Kanadában, miután arra engedélyt kapott.

Ugyancsak vasárnap egy másik British Airways Concorde üzemanyag-feltöltési hiba miatt nem tudott felszállni Londonból. A British Airways szóvivője szerint a két esetnek semmi köze egymáshoz. Kijelentette: a Concorde-ok bizonságosak és nem tervezik a járatok felfüggesztését.

Az Air France Concorde-ja öt nappal ezelőtt szenvedett Páriszban katasztrófát, amelyben a 109 fedélzeten tartózkodó személy és további 5 ember a földön meghalt. Francia szakértők vasárnap ismertetett legfrissebb megállapítása szerint a tragédiát üzemanyag-szivárgás okozta.

(MTI)