Le akarták vágni Milosevics fejét

Jugoszláv hatóságok azt állítják: őrizetbe vettek négy holland férfit a szerb-montenegrói határon, mert azok merényletet terveztek Szlobodan Milosevics ellen - adta tudtul a Reuters. A jugoszláv elnököt állítólag a magas vérdíjért akarták elrabolni vagy megölni. A holland külügyminisztérium hétfőn közölte: "semmiféle értesülése sincs" a letartóztatott négy hollandról.


Milosevics fejjel Fotó: Reuters
Goran Matics tájékoztatási miniszter állítása szerint a négy férfi a Milosevicsre és más háborús bűnösökre kirótt magas vérdíjért akarta megölni az elnököt. Bemutattak egy videofelvételt is, melyen a négy férfi azt állítja magáról, hogy hollandok. A hatóságok szerint a magukat hétvégi harcosoknak nevező négy férfi azért jött jugoszláv területre, hogy még a G-8-ak okinavai csúcsértekezlete előtt elfogjanak több, a hágai nemzetközi bíróság által körözött háborús bűnöst. Fegyvereket a Koszovóban tevékenykedő holland békefenntartóktól akartak szerezni.

Eredeti tervükben az szerepelt, hogy elfogják a háborús bűnökért körözött Szlobodan Milosevics jugoszláv elnököt. A hatóságok szerint megegyeztek, hogy ha Milosevicset nem sikerülne elrabolniuk, levágják a fejét, hogy azzal vehessék fel a rá kirótt vérdíjat. Az Egyesült Államok még 1999-ben tűzött ki öt-öt millió dollár vérdíjat Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök, illetve Radovan Karadzsics, az azóta megszűnt Krajnai Szerb Köztársaság elnöke fejére. A tájékoztatási miniszter szerint a hollandok ezt a pénzt akarták megszerezni.

A jugoszláv hatóságok szerint nem ez volt az első kísérlet Milosevics elnök meggyilkolására. 1999 őszén is Matics jelentette be, hogy lelepleztek egy "francia terrorcsoportot", mely szintén az elnök meggyilkolását tervezte.

A holland külügyminisztérium hétfőn közölte: "semmiféle értesülése sincs" arról a négy hollandról, akiket a jugoszláv hatóságok letartóztattak és azzal vádolnak, hogy Szlobodan Milosevics elnök elrablására és meggyilkolására készültek. "Semmit sem tudunk, még az állampolgárságukat sem tudjuk biztosan, sem a kilétüket, semmit" - mondta a hágai külügyminisztérium egyik illetékese, hozzátéve, hogy Hollandia belgrádi nagykövetsége útján próbál "megbízható információkhoz" jutni a jugoszláv kormánytól, de eddig hiába.

Ajánló: