George W. Bush hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje

Hétfőn a Pennsylvania állambeli Philadelphiában megkezdődött az amerikai Republikánus Párt országos fesztiválja, amelynek 2066 küldötte hivatalosan is a párt elnökjelöltjévé nyilvánította George W. Bush texasi kormányzót. Bush, aki hétfőn még Ohióban kampányolt, a négynapos konvenció záróakkordjaként csütörtökön mondja el beszédét, amelyben ünnepélyesen elfogadja majd a jelöltséget.

Alelnökjelöltje, Dick Cheney volt védelmi miniszter szerdán szólal fel, ugyancsak elfogadva a tisztségért megvívandó harcra szóló felkérést. Az elnökválasztást november 7-én tartják az Egyesült Államokban. A demokraták elnökjelöltje Al Gore jelenlegi alelnök lesz.

Bush eddig vezet népszerűségben Gore előtt, de az előny mértékéről a közvéleménykutató intézetek nagyon eltérő becsléseket tesznek közzé.

Miként Bush-sal szemben nem merült fel egyetlen ellenjelölt neve sem, ugyanígy vita nélkül szentesítették a küldöttek a "platformbizottság" által kidolgozott dokumentumot, amely összegzi a fontosabb politikai kérdésekben a republikánus stratégák többsége által vallott álláspontot.

A 81 oldalas republikánus pártprogram - amiből Bush, elnökké választása esetén, annyit valósít meg, amennyit jónak lát - számos társadalmi kérdésben rugalmasabb és mérsékeltebb, mint a konzervatív kemény vonal által a korábbi konvenciókon megfogalmazott szöveg.

A művi abortusz gondolatának engesztelhetetlen elutasítása azonban - még a terhes nő életének veszélyeztetettsége esetében is, arra hivatkozva, hogy az élet a fogantatással kezdődik - ezen ókonzervatív szárny nézetét tükrözi.

A platform toleranciáról szóló része elítéli a rasszizmust, az antiszemitizmust, az etnikai előítéleteket és a vallási türelmetlenséget, ám nem tesz bíráló említést a homoszexuálisok és leszbikusok elleni fellépésről.

A Bush személyes szívügyének is tekintett oktatáspolitikáról szóló fejezet egyfelől a republikánus hagyományokhoz képest szokatlanul beavatkozáspárti: a szövetségi állami, illetve helyi önkormányzati ellenőrzés erősítését szorgalmazza az oktatási intézmények felett, valamint támogatást indítványoz az otthoni oktatás számára. Mindeközben kifejti, hogy csökkenteni kell az iskolai szexuális felvilágosító oktatás támogatását, népszerűsíteni kell a korai nemi élettől való tartózkodást.

A Philadelphiában összegyűlt alternatív tüntetők mindeddig nem tudták súlyosan megzavarni a republikánusok tanácskozását. A hét végén tartott békés felvonulások után hétfőn voltak ugyan utcai incidensek, de a délutáni órákig mindössze nyolc személyt kellett őrizetbe venni.

(MTI)

Ajánló:

az amerikai elnökválasztásról