Barak megúszta a bizalmatlansági szavazást

Ehud Barak izraeli miniszterelnök kevés szavazattal ugyan, de átvészelte az ellene tartott bizalmatlansági szavazást. A miniszterelnök ezzel visszaverte azt a támadást, amit azért indított ellene az ellenzék, mert engedményeket tett a palesztinoknak a Camp David-i csúcstalálkozón.

A parlamentben ötvenen szavaztak Barak leváltására, ötvenen ellene, nyolcan tartózkodtak, több képviselő pedig nem volt az ülésteremben. A kormány megbuktatásához 61 szavazatra lett volna szükség.

A szavazást hétfőn, az izraeli parlament utolsó nyári ülésnapján tartották. Míg a szavazás maga súlyosan megtépázta Barak tekintélyét, a miniszterelnöknek legalább októberig nem kell hasonló kihívással szembenéznie. Az izraeli parlament, a knesszet ugyanis legközelebb októberben ül össze.

Izraelnek szeptember 13-ig kell megegyeznie a palesztinokkal. Barak elismerte, hogy most nincs meg az ehhez szükséges parlamenti szükség, ám biztos benne, hogy amikor a megállapodást megismeri az izraeli nép, a közhangulat, s ennek hatására a parlamenti erőmegoszlás is megváltozik.

Barak azzal vádolta a kormányából kilépett ellenzéket, hogy saját érdekét szolgálja a közjó helyett.

A bizalmatlansági indítványt a Likud párt terjesztette a parlament elé. A párt azzal vádolja Barakot, hogy palesztinoknak tett engedményeivel veszélybe sodorta Izraelt.

Hétfőn Barak elnökjelöltje, az egykori miniszterelnök, Simon Peresz meglepő vereséget szenvedett az ellenzék ismeretlen jelöltjével szemben. Móse Kacav győzelme megalázó módon vetett véget Peresz fél évszázados karrierjének, s súlyos csapást jelentett Barakra nézve is.

Az ellenzék szerint az ismeretlen elnökjelölt győzelme tiltakozás volt Barak politikája ellen, s a kormány már nem sokáig marad hatalmon.

A bizalmatlansági szavazás előtt Barak azt mondta a parlamentben, hogy az izraeli nép még mindig mögötte áll. Szakértők szerint a szavazástúlélésével a miniszterelnök lényegében szabad kezet kapott a palesztinokkal való tárgyalásra parlament hosszú nyári szünete alatt.

A miniszterelnök Camp David-i utazása előtt is kicsivel átvészelt egy bizalmatlansági szavazást.

Ajánló:

(angolul)