Az izraeli parlamentben Barak elleni bizalmatlansági szavazást tartanak

Ehud Barak izraeli miniszterelnök ellen hétfőn bizalmatlansági szavazást tartanak az izraeli parlamentben. A szavazás kimenetele hosszú időre meghatározhatja a közel-keleti békefolyamat alakulását.

Ehud Barak
A BBC információja szerint Ehud Barak három bizalmatlansági szavazás előtt áll hétfőn. A három szavazás azt dönti el, hatalmon maradhat-e az izraeli miniszterelnök vagy az országban új választásokat írnak ki.

A szavazás előtt még megválasztják az ország új elnökét, mivel Ezer Weizman korábbi elnök korrupciós vádak miatt három hete lemondott. Az elnöki tisztségért két jelölt indult. A BBC szerint Simon Peresz - aki a békefolyamat egyik legnagyobb támogatójaként és előkészítőjeként ismert - az esélyesebb. A hétfőn megrendezett választáson az első kör sikertelen volt, így második fordulóra lesz szükség. A két jelölt- Simon Peresz és Mose Kacav - közül ugyanis egyikük sem kapta meg a szükséges 61 szavazatot.

A BBC izraeli tudósítója szerint elképesztően sok alkudozás folyik a háttérben, sokan akarják befolyásolni a bizalmatlansági szavazás kimenetelét. Ha új választásokat írnak ki az országban, az hosszú időre visszavetheti a békefolyamatot.

Az izraeli miniszterelnök nagy nyomásnak van kitéve, hogy nemzeti egység-kormányt hozzon létre a szélsőjobboldali Likud párttal. David Levy külügyminiszter azzal fenyegeti Barakot, hogy lemond, ha a miniszterelnök nem tesz ilyen irányú erőfeszítéseket.

A külügyminiszter ellenzi a szerinte túl nagy engedményeket, amiket a miniszterelnök tett a palesztinoknak a Camp David-i csúcstalálkozón. A BBC arról értesült, hogy Barak "ideiglenes békekötésről" beszélt a Likuddal, azaz arra utalt, hogy nem zárkózna el a jobboldali párttal kötendő koalíciótól.

Barak másik lehetősége, hogy átformálja jelenlegi kormányát, azoknak a pártoknak a szavazatára számítva, akik a Camp David-i csúcstalálkozó alatt hagyták el a koalíciót.

Ha a képviselők a kormány leváltására szavaznak, 90 napon belül új választásokat kell kiírni.

Vasárnap az izraeli miniszterelnök megtartotta első kormányülését a találkozó óta. Ezen beszámolt a Camp David-i tárgyalásokról és azt mondta, hogy a találkozón elért fejlődést nem felejtik el. Barak kormányon belüli és kívüli kritikusai azonban azt mondják, a miniszterelnök régi tabukat hágott át, amikor felajánlotta Jeruzsálem megosztását, a Jordán folyó völgyének átadását és palesztin menekültek Izraelibe való visszatérését a palesztinoknak.

A Likud jobboldali párt vezetője, Ariel Saron azzal vádolta meg a miniszterelnököt, hogy veszélybe sodorta az országot Camp Davidben. A pártvezér szerint nem áll szándékukban csatlakozni Barak kormányához.
"Levy nagyon téved, ha azt hiszi, nemzeti egység-kormányt alakítunk Barak veszélyes kormányával" - mondta Ariel az izraeli rádióban.

Ajánló:

(angolul)