Az utolsó terroristát is szabadon engedik Észak-Írországban

Észak-Írországban az utolsó politikai okokból elítélt rabot is szabadon engedik. A szabadulók között többszörös gyilkosok és bombamerénylők is vannak. Fogságuk színhelye, a terroristák elhelyezésére épített Maze börtön péntek estére gyakorlatilag kiürül. Pénteken Észak-Írország-szerte összesen nyolcvanhat foglyot engednek szabadon.

Pénteken jár le az a határidő, mely szerint az összes politikai okokból bebörtönzött foglyot szabadon kell engedni Észak-Írországban. A börtönök megnyitása az északír békefolyamat menetét rögzítő 1998-as Nagypénteki Megállapodás legellentmondásosabb pontja - írta a BBC.

A pénteken szabaduló hetvennyolc fogoly mind félkatonai (terror-) szervezetek tagja. A börtön előtti összecsapások elkerülése végett a lojalista protestáns elítélteket egy héttel ezelőtt engedték szabadon. Az akkor kiengedettek között volt a legveszélyesebb protestáns terroristának tartott Michael Stone is, aki 1988-ban hat embert ölt meg egy IRA-tag temetésén.

Pénteken délután szabadulnak az utolsó rabok: az IRA negyvenhat tagja. A szabadulók között van Sean Kelly, a kétszázhetven év börtönre ítélt bombamerénylő, aki egy halboltot robbantott fel a protestánsok lakta Shankill Roadon, 1993-ban.

A terroristák elkülönítésére épített, Belfasthoz közeli Maze börtön H alakú szárnyai ma este már teljesen üresek lesznek. A börtönt a hetvenes években a "különleges státusú foglyok" elhelyezésére építették. Ezek a rabok, a mindkét oldalról elfogott terroristák voltak, akik önmagukat hadifoglyoknak tekintették. Nem viseltek rabruhát,és a nap huszonnégy órájában érintkezhettek egymással.

A börtön harminc év alatt helyszíne volt éhségsztrájknak, tömeges szökésnek és rengeteg zavargásnak. A személyzet és az elítéltek közötti összecsapásoknak huszonkilenc börtönőr esett áldozatul. 1997-ben itt ölték meg az egyik protestáns félkatonai szervezet, a Lojalista Önkéntes Egység (Loyalist Volunteer Force - LVF) parancsnokát, Billy Wrightot.

Az áldozatok hozzátartozói nem értik, hogy mostantól miért sétálhatnak közöttük szabadon rokonaik gyilkosai. "A terrorizmus ma diadalmaskodott ... és gúnyt űz a jogból és az erkölcsből" - nyilatkozta elkeseredetten Ishan Bashir, akinek a testvérét a szintén pénteken szabaduló James McArdle bombája ölte meg 1996-ban.

Ajánló:

angolul