114-re emelkedett a Concorde-katasztrófa áldozatainak száma

Újabb holttestet találtak annak a szállodai melléképületnek a romjai között, amelyre kedden rázuhant az Air France légitársaság Concorde utasszállító repülőgépe, ezzel 114-re emelkedett a keddi, Párizs környéki repülőszerencsétlenség halálos áldozatainak száma.

A tetem annyira elszenesedett, hogy semmit sem tudtak tisztázni kilétéről, még a nemét sem lehetett megállapítani. Az újabbal együtt összesen öt holttestet találtak a mentőbrigádok a hotelépület romjai alatt. Az Air France gyászünnepséget rendezett pénteken a katasztrófa áldozatainak emlékére. A társaság központjában tartott megemlékezésen Jean-Cyrill Spinetta elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a lehető legnagyobb mértékben megbízik a vállalat dolgozóiban.

Az Air France pénteken cáfolta, hogy a földi karbantartó személyzet közvetlenül a felszállás előtt kicserélt volna egy üzemanyag-szivattyút a később lezuhant Concorde utasszállító repülőgép hajtóművében, amint a Le Parisien című lap jelentette pénteken a légitársaság névtelenül nyilatkozó alkalmazottaira hivatkozva. A lapjelentés azt sugallta, hogy talán az elhamarkodottan végzett csere lehetett a tragédia oka, vagy legalább az egyik oka. A légitársaság hivatalos közleménye cáfolta ezt.

Az eddigi vizsgálatok alapján a szakértők arra gyanakodnak, hogy egy felrobbant kerékgumi okozhatta a szerencsétlenséget. A gumi valószínűleg megsértette a szárnyat, ahol az üzemanyagcső eltörhetett. A vizsgálatok pontos eredménye azonban legkorábban késő augusztusban kerülhet nyilvánosságra.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. július 28.)