Őslakosok az ausztrál kormányt támadják az ENSZ előtt

Az ENSZ emberi jogi bizottsága csütörtökön megkezdte az ausztrál bennszülöttek panaszának vizsgálatát. Az őslakosok azért fordultak az ENSZ-hez, mert szerintük az ausztrál kormány kormány megsérti emberi jogaikat.

Ausztrál őslakos
A beadványt egy több mint 400 000 őslakost összefogó szervezet készítette. A csoportot Tony Blair brit miniszterelnök jogász felesége, Cherie Booth képviseli a bizottság előtt.

Az őslakosok azt állítják, hogy Ausztrália új bírósági gyakorlata diszkriminatív, s rengeteg olyan bennszülött került miatta börtönbe, aki csak enyhébb szabálysértést követett el. A legtöbb bennszülöttet kis értékű lopásért börtönözték be, amiért eddig nem járt letöltendő büntetés. Az új szabályok szerint viszont ha korábban már elítélték őket hasonló bűncselekményért, akkor most be kell menniük a fegyintézetbe.

Bennszülött asszony gyermekével
A csütörtöki meghallgatásra az ausztrál kormány hivatalnokait idéztek be Genfbe. A hivatalnokoknak arról kell beszámolniuk, hogy hogyan bánik a kormány az őslakosokkal. Később pedig a legfontosabb őslakos szervezetek képviselői is megjelennek a bizottság előtt.

Alexander Downer külügyminiszter
Az ausztrál külügyminiszter, Alexander Downer szerint az őslakosok panasza nem több politikai játéknál. "Néhány civil szervezet Ausztráliában azt akarja elérni pusztán belpolitikai okokból, hogy a nemzetközi közösség elítélje az ausztrál kormányt" - jelentette ki a miniszter a The Australian című újságnak. Szerinte a kormány azon dolgozik, hogy javítsa az őslakosok lehetőségeit az egészségügy és az oktatás terén. A miniszter úgy véli: Ausztrália az egyik legkifinomultabban liberális ország a Földön, s ezt a világon mindenki tudja.

Ajánló:

(angolul)