Harminc évre eltilthatják a hajlakkos pudlitenyésztőt Walesben

Akár harminc évre is eltilthatják a versenyzéstől azt a walesi kutyatenyésztőt, aki egy kutyakiállításra állítólag hajlakkal rögzítette uszkárjának szőrét. A Marka Lemerle Oscar Wilde névvel büszkélkedő pudli megnyerte a versenyt, a galád gazdi viszont komoly büntetéssel néz szembe.

Vajon ennél a pudlinán használtak hajlakkot?
A BBC cikke szerint a nottinghamshire-i Roger Bayliss tavaly augusztusban nyerte meg a Walesi Kutyatenyésztők Egyesületének bajnokságát. Az eredmény kihirdetése után azonban egy vetélytársa csalónak nevezte és feljelentette a tenyésztőt. A bírák szőrmintát vettek a La Marka Lemerle Oscar Wilde nevű pudlitól és a teszt kimutatta a hajlakkot. Márpedig hajlakk használata szigorúan tilos az egyesület versenyein, mert segítségével a kutyák bundája megnövelhető, igazságtalan hátrányt okozva ezáltal a vetélytársaknak. A kutya-szépségversenyeken bevett szokás, hogy találomra kiválaszott kutyusokból szőrmintát vesznek.

Pudli a gazdájával
A Walesi Kutyatenyésztők Egyesülete alaposan kivizsgálta az ügyet. "Ha bebizonyosodik, hogy Bayliss jogosulatlan előnyhöz juttatta kutyáját, megbírásgolhatják kisebb-nagyobb összegekre, de akár harminc évre el is tilthatják" - mondta az egyesület szóvivője a BBC-nek.

"A Walesi Kutyatenyésztők Egyesületének versenye rendkívül rangos. Immár hatvan éve megrendezzük, s mindig sok elkötelezett hívet vonz Wales határain kívülről" - jelentette ki a szóvivő az ügy súlyát érzékeltetve.

A csalárd gazda szintén szokott zsűrizni versenyeken, s több mint harminc éve tenyészt uszkárokat. Ha elítélik, kizárhatják minden ezután rendezendő versenyről. A férfi tagadja a vádat.

Ajánló:

(angolul)