Feladta magát egy csecsen parancsnok

Csecsenföldön feladta magát egy ismert dandártábornok. Miután jelentkezett a bűnüldöző hatóságoknál, megbékélésre szólította fel harcostársait. Várható, hogy a dandártábornok osztaga is feladja magát. Eközben tovább folynak a harcok az orosz alakulatok és a csecsen szakadárok között.

Szerdán megadta magát Naszruddin Bazsijev dandártábornok, a még mindig harcban álló csecsen szakadár egységek egyik parancsnoka.Bazsijev belügyminiszter-helyettesként közvetlen munkatársa volt Aszlan Maszhadov csecsen elnöknek. Az orosz NT hírügynökség szerint a dandártábornok közvetítők útján vette föl a kapcsolatot a hatóságokkal.

Miután az osztagparancsnok feladta magát a hatóságoknak, megbékélésre szólított fel. "Sokan ismernek engem. Amikor a belügyminisztériumban dolgoztam, minden falut bejártam. Ideje, hogy véget vessünk mindennek. Az emberek belefáradtak már, szeretnének békében élni..." - mondta Bazsajev egy, az NTV-n bemutatott videofelvételen.

A dandártábornok szerint harmincfős osztaga is jelentkezni fog a hatóságoknál, csak előbb megvárják hogy bánnak az oroszok parancsnokukkal.

Eközben tovább folytatódnak a harcok az észak-kaukázusi köztársaságban. Csiri-Jürt településnél négy rendőr meghalt, négy pedig megsebesült, amikor vahhábiták - egy muzulmán szekta tagjai - tüzet nyitottak járőrkocsijukra. Argunnál szintén rendőrkocsit ért támadás, melyben két rendőr veszítette életét.

(MTI)

Ajánló:

oroszul