Először ítéltek Chilében életfogytiglani szabadságvesztésre egykori titkosügynököket

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a santiagói fellebbviteli bíróság Augusto Pinochet volt diktátor három egykori ügynökét, akiket gyilkosság vádjában találtak vétkesnek. Ez az első eset, hogy ilyen szigorú ítéletet szab ki egy chilei bíróság Pinochet rettegett titkosrendőrségének egykori tagjaira.

A bírói ítélet szerint a chilei titkosrendőrség, a CNI korábbi tagjai 1983-ban azért gyilkoltak meg egy asztalost, hogy így eltussoljanak egy korábban általuk elkövetett gyilkosságot. Egy negyedik volt titkosügynököt tíz évi szabadságvesztésre ítéltek. A bíróság szerdai döntése még nem jogerős.

A CNI tagjai öngyilkosságként tüntették fel az asztalos halálát, és egy búcsúlevelet kreáltak, amelyben a megölt férfi "beismerte" Tucapel Jiménez szakszervezeti vezető 1982-ben elkövetett meggyilkolását. A titkosügynököket 1998-ban a bíróság első fokú ítélete alapján felmentették ugyan, de az ügy a fellebbviteli bíróság elé került. A katonai diktatúra (1973-1990) áldozatainak hozzátartozói üdvözölték az ítéletet.

A chilei legfelsőbb bíróság ugyancsak szerdán kezdte meg a tárgyalásokat Augusto Pinochet egykori diktátor mentelmi jogának feloldásáról.

(MTI)

Korábban:

(2000.07.19.)