Az EU milliárdos kártérítési pert indít amerikai dohánygyártók ellen

Pert indít az Európai Bizottság több nagy amerikai dohánygyártó cég ellen. A testület ugyanis azt gyanítja, hogy a dohányvállalatok érintettek az Európai Uniónak több milliárd euró kárt okozó dohánytermék-csempészési ügyekben.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondta: eljárást indítottak több amerikai dohánycég ellen. A szóvivő azonban nem nevezte meg, hogy pontosan mely vállalatokról van szó és milyen csempészési ügyekről.

A bizottság szerint a 90 milliárd dolláros éves EU-költségvetésből elcsalt pénzek legnagyobb arányban a dohánycsempészéshez kötődnek, a csalások mértéke éves szinten milliárdos nagyságú. A testület már régóta gyanakszik a dohánycégekre, most azonban már bizonyítékai is vannak a dohánygyártók ellen.

A dohánycégekre jelentős csapás lenne egy esetleges újabb kártérítési kötelezettség, miután a közelmúltban az Egyesült Államokban összesen 145 milliárd dollárnyi bírság fizetésével sújtotta őket egy bíróság. Összesen 700, dohányzás miatt egészségkárosodást szenvedett floridai állampolgár indított gyűjtőpert öt amerikai dohányvállalat ellen.

(MTI)

Ajánló: