27 ezer japán tiltakozik az amerikai hadsereg jelenléte ellen Okinaván

Okinaván több mint 27 ezer ember élőláncot alkotva tiltakozott csütörtökön az amerikai hadsereg jelenléte ellen. Az említett japán területen van ugyanis a távol-keleti országban létesített amerikai támaszpontok 75 százaléka.

A többségükben helyi tüntetők kézen fogva, sorban állva 17 kilométeres hosszúságban fogták gyűrűbe az Egyesült Államok legnagyobb ázsiai légitámaszpontját annak reményében, hogy a Nyolcak Csoportjának (G8) okinavai csúcstalálkozója előtt transzparenseiken látható követelésükkel üzenetet küldhetnek Bill Clinton elnöknek: csökkentse az óriási amerikai katonai jelenlétet a szigeten.

A tiltakozók színes léggömböket kötöztek a Kadena bázist körülvevő betonkerítésre, mialatt nők egy csoportja több száz kendőből összevarrt zászlókat bontott ki, amelyeken az amerikai katonák távozását, és a támaszpontok kitelepítését követelték a kormányzóságból.

Az élőlánc szervezője, Szakihara Szeisu beszédében emlékeztetett arra, hogy "55 évvel ezelőtt Okinava volt az egyetlen hely Japánban, ahol szárazföldi csata dúlt". Az okinavai csatában, amely a csendes-óceáni háború legvéresebb fejezete volt 1945-ben, 200 ezer ember halt meg.

Okinaván, a japán szárazföld mindössze 6 százalékán összpontosul a távol-keleti országban létesített amerikai támaszpontok 75 százaléka.

(MTI)

Ajánló:

Adatok, tények. (angolul)